Jak vybrat ocílku

Udržet si nůž v dobré kondici nemusí být vůbec jednoduché. Neustálé broušení vašemu noži nejenže zbytečně ubírá ostří, ale navíc je často časově náročné. S kvalitní ocílkou se dokážete tomuto problému velmi chytře vyhnout. Pokud rádi vaříte a používáte své nože často, ocílka by neměla ve vaší kuchyni chybět. V tomto článku se dozvíte, proč byste měli ocílku používat pravidelně, jaký typ si vybrat a jak ji správně používat. V závěru článku na vás bude čekat menší test, ve kterém zjistíte, kdy je vlastně ten správný čas na doostření vašeho nože.

Proč používat ocílky na pravidelné bázi?

Používání ocílek vám umí značně prodloužit životnost nožů. Při klasickém ostření brusnými systémy je totiž běžné, že se z vašeho nože obrušuje určitá část materiálu a dochází k rychlejšímu opotřebení nožů. Při častém používání nožů se vám bude ocílka určitě hodit. Ocel se díky doostření ocílkou nepoškodí tak rychle a samotné broušení budete moci ještě na nějakou dobu odložit.

Určitě však nepoužívejte ocílku jako primární způsob ostření vašich nožů. Ideální je pořízení jednoho brusného kamene nebo brusky na nože, protože ne vše můžete zvládnout s ocílkou.

Kterou ocílku si vybrat? Jaký je rozdíl mezi kovovou a diamantovou ocílkou?

Měli byste si vybrat kovovou, diamantovou nebo keramickou ocílku? Lidé si je velmi často zaměňují právě proto, že jsou si velmi podobné. Každá z nich má ovšem úplně jiné využití.

Odlišují se rozdílným brusným efektem a frekvencí broušení. Kovové ocílky se používají pro jemné vycentrování a vyhlazení ostří. Diamantové ocílky vám dokážou ostří jemně naostřit. Keramická ocílka kombinuje obě tyto alternativy. Důležité je nezapomínat na to, že pro plnohodnotné nabroušení nože budete potřebovat brusný kámen, brusnou sadu nebo elektrickou brusku.

Ocílky se odlišují také rozličným způsobem broušení. Diamantová a keramická ocílka odbrousí malinkou vrstvu oceli, díky čemuž vzniká na noži nové ostří. Při správném broušení nedochází ke změně původního výbrusu. Kovové ocílky udržují čepel ostrou tím, že vycentrují ostří nože.

Brúsne pasty - tabuľka CZ opravena

Kovové ocílky

Kovové ocílky nedokážou nabrousit ostří vašich nožů, ale zvládnou ostří vyrovnat a jemně vyhladit. Výhodou je, že neodstraňují žádný materiál z čepele. Ideální je používat je na měkčí nože, protože na nože s vyšší tvrdostí (59 HRC a více) nemají téměř žádný vliv. Na tupé nože jsou prakticky nepoužitelné.

Kovovou ocílku byste měli používat na pravidelné bázi. Ideální těsně před nebo po každém použití kuchyňského nože. Snažte se každou stranu kuchyňského nože táhnout po ocílce asi 5 až 10-krát. Po tomto postupu bude váš nůž připraven k použití.

Pokud si nevíte rady s výběrem té pravé kovové ocílky, tato ocílka od značky Victorinox bude vhodnou alternativou pro každého kuchaře.

Diamantové ocílky

Ocílky vyrobené z diamantu vám dokážou nůž skutečně naostřit, případně odstranit škrábance, díky čemuž bude ostří opět hladké a rovné. Dokáží vám naostřit i nože s vyšší tvrdostí. 

Diamantovou ocílku určitě nepoužívejte před každým vařením, abyste noži zbytečně neodstraňovali ostří. Dobrušování diamantovou ocílkou se doporučuje v průměru jednou nebo dvakrát za měsíc. Závisí to zejména na tom, jak často nůž používáte.

Kromě toho můžete pomocí diamantové ocílky nabrousit i nůž na chléb. Na zoubkované nože používejte kompatibilní ocílky s menším průměrem, abyste se uměli chytře dostat i do záhybů.

Pokud si neumíte dát rady s výběrem té pravé diamantové ocílky, tato ocílka od značky Taidea nabízí skvělý poměr mezi cenou a kvalitou.

Keramické ocílky

Tento druh ocílek odebírá z oceli jen malé množství a zároveň vaše nože dokáže nabrousit. Odstranění materiálu je tak zanedbatelné, že tyto ocílky můžete s chladnou hlavou používat každý týden. Lidé si ji obvykle velmi oblíbí, protože je méně agresivní než diamantová ocílka a zároveň postačující v procesu ostření. Buďte při jejím používání extrémně opatrní – při pádu by se vám mohla zlomit.

Pokud si neumíte dát rady s výběrem té pravé keramické ocílky, tato ocílka od značky Arkansas doostří všechny vaše nože.

Jak správně používat ocílku?

Před koupí ocílky se musíte nejprve ujistit, že je delší nebo přibližně stejná jako nůž, který plánujete nabrousit. Klasickým zvykem je držet v jedné ruce ocílku a ve druhé ruce držet nůž, kterým procházíte po ocílce. Samotný postup broušení je velmi jednoduchý – pohybujte nožem shora dolů. Pohyb začínejte u rukojeti nože a končete u špičky.

Postup ve 3 jednoduchých krocích:

1. Nalezení správného úhlu

Při ostření je velmi důležité najít správný úhel mezi nožem a ocílkou. Kuchyňské nože mají většinou úhel broušení mezi 30 a 40 stupni. Většina dodavatelů však udává úhel ostření jen pro jednu stranu hrany. Například u evropských typů nožů platí, že pokud mají úhel ostření 20 stupňů, celkový úhel bude 40 stupňů. Pro japonské kuchyňské nože zvyknou výrobci udávat 15 stupňů, což pro vás znamená broušení na 30 stupních. Udržovat přesný úhel ostření po celou dobu je prakticky nemožné, snažte se však co nejvíce přiblížit požadovanému úhlu. Používání příliš velkého úhlu vám může poškodit ostří a následně nůž otupit. Používání příliš malého úhlu nebude mít téměř žádný účinek a čepel se vám může zbytečně poškrábat.

Můžete si zkusit provést jednoduchý test na zjištění správného úhlu: Projeďte fasetu po celé délce lehce smazatelným fixem. Pokuste se najít správný úhel broušení. Pokud se vám neodbrušuje ostří rovnoměrně, budete potřebovat zvýšit nebo snížit úhel ostření. V případě, že brousíme pod příliš vysokým úhlem, setře se nám fix blíže k ostří. V případě, že brousíme pod příliš nízkým úhlem, setře se nám fix blíže k fasetě.

2. Zachování správného úhlu během broušení

Nalezení a udržení správného úhlu mezi nožem a ocílkou může znít sice komplikovaně, nenechte se však odradit. Nejedná se o to, aby byl úhel matematicky přesný. Musíte získat dobrý pocit ze samotného broušení. Nejlépe uděláte, pokud si ocílku vyzkoušíte na starém nebo levném noži těsně předtím, než začnete pracovat na svém novém a kvalitnějším kuchyňském noži.

3. Udržení správného pohybu

Umístěte hrot vaší ocílky na kuchyňskou linku. Díky držení ocílky ve vzpřímené poloze je dobrušování nožů mnohem jednodušší. Snažte se procházet ostřím nože po povrchu ocílky způsobem, který by se dal nejlépe popsat jako pokus o odříznutí velmi tenkých plátků přímo z ocílky. Na ocílku vyvíjejte jen velmi mírný tlak, abyste se vyhnuli případnému poškrábání čepele.

Jak udržovat ocílku v dobrém stavu?

Pri každodennom používaní sa môže na ocieľke pomerne rýchlo objaviť zájdenie alebo tmavé fľaky. Ocieľku stačí iba ľahko vyčistiť pomocou papierovej utierky a niekoľkých kvapiek olivového či slnečnicového oleja. Ocieľky sú náchylné na opotrebovanie a po určitom čase je vhodné ich vymeniť.

Při každodenním používání se může na ocílce poměrně rychle objevit zajetí nebo tmavé fleky. Ocílku stačí jen snadno vyčistit pomocí papírové utěrky a několika kapek olivového či slunečnicového oleje. Ocílky jsou náchylné k opotřebování a po určité době je vhodné je vyměnit.

Tvary ocílek

Výběr tvaru ocílky závisí zejména na typech nožů, které se nacházejí ve vaší domácnosti. Mezi nejběžnější tvary patří kulatá, oválná a čtvercová.

Kulaté ocílky patří k nejběžnějším na trhu právě pro jejich standardní velikost ostřící plochy a nízké hmotnosti, díky které je ostření velmi jednoduché.

Oválné ocílky disponují větší brusnou plochou než mají kulaté ocílky, což umožňuje i nezkušeným kuchařům vyhladit ostří nožů. Tento typ je vhodný zejména pro ostření nožů s dutým výbrusem. Využijete je také u zoubkovaných nožů.

Čtvercové ocílky nabízejí 2 různé úrovně ostření, jelikož každá ze stran má rozdílnou zrnitost. Tuto ocílku používejte obzvlášť opatrně, protože hrany ocílky mohou při nesprávném použití poškodit čepel.

Kdy je správný čas k doostření vašeho nože?

Z pohodlí domova si můžete zkusit provést velmi jednoduchý test, ke kterému budete potřebovat pouze váš nůž a kus papíru. Nejde o žádný speciální postup, jednoduše se snažte přeseknout nožem kus papíru, resp. zkuste odříznout jeden ze čtyř okrajů. Pokud nejste schopni provést s nožem čistý řez, je ten správný čas k doostření.