Jak používat kůži na obtahování nože s brusnou pastou

Pokud toužíte po dokonale ostrých a lesklých nožích, použití obtahovací kůže je skvělou možností, jak vytěžit z broušení maximum. Kůže vám pomůže vyladit ostří vašeho nože do dokonalosti a případné použití brusné pasty vám zajistí lesk. Existují také pasty s hrubším brusným účinkem a právě ty vám umí nůž i jemně naostřit. Obtahovací kůže a brusná pasta nemůže ve vaší výbavě chybět, pokud chcete dopřát svým nožům maximální ostrost a lesk.

Proč používat kůži k obtahování?

Existuje mnoho skvělých materiálů na obtahování, ale právě kůži můžeme i po mnoha letech zařadit mezi nejoblíbenější alternativu. Je dostupná a zároveň představuje nejkvalitnější možnost ze všech běžných materiálů. Disponuje velmi dlouhou životností a nepoškodí se tak rychle jako jiné materiály. Obtahování kůží a následné nanesení pasty by se mělo provádět jako poslední krok jakéhokoli procesu broušení. K obtahování se dlouhodobě používaly materiály jako dřevo, lepenka či noviny. Z dlouhodobého hlediska však nebyly tyto materiály udržitelné a nedalo se nijak vyhnout jejich rychlému opotřebení. Kůže sice vyžaduje určitou údržbu, ale právě díky tomu vám vydrží mnohem déle. 

Práce s obtahovací kůží

Začněte umístěním špičky čepele na kůži. Ujistěte se, že hřbet čepele směřuje směrem k vám. Pokud jde o obtahování, nemusíte být velmi přesní ohledně úhlu, ve kterém se nůž nachází. Pohyb můžete opakovat až do té doby, dokud nebudete zcela spokojeni s leskem nože.

U nás si můžete vybrat z široké nabídky kůží na obtahování.

Jakou kůži používat k obtahování?
Při výběru se řiďte těmito čtyřmi zásadami:
1. Vyberte si kůži s rovnoměrnou tloušťkou a bez kazů.
2. Naneste brusnou nebo leštící pastu, abyste správně připravili povrch. (Tento krok je volitelný).
3. Obtahujte vždy ve směru ostří. Nikdy ne proti ostří - kůži byste mohli rozříznout.
4. Opakujte tahy na každé straně čepele, dokud nedosáhnete požadovaného lesku.
 

IMG_3746-02

Proč používat brusnou pastu?

Použití pasty představuje poslední krok v procesu broušení a zvykne se provádět na koženém řemenu, ideálně nataženém na tvrdším povrchu. Zřejmě vás bude zajímat, proč je vůbec použití pasty v procesu broušení tak důležité. Pro milovníky nožů, kteří si potrpí na estetiku svých oblíbených nástrojů bude také jistě lákavý právě zářivý lesk, který docílíte jedině použitím brusné pasty. Jedná se o menší doplněk, ale zaručeně zvýší váš celkový pocit z nabroušení. Pasty se zvyknou prodávat v menších blocích podobných pastelce. Ideální pro začátek jsou brusné pasty, které odebírají méně materiálu a důkladně vám vyleští čepel. Směsi a pasty mají často různou zrnitost a ne vždy to umíte odvodit od dané barvy. Většinou to závisí na samotném výrobci.

U nás si můžete vybrat z široké nabídky brusných past.

Brusné pasty a jejich zrnitosti

Zrnitost se udává podle množství nebo velikosti brusných částic. Existují různé normy pro hodnoty zrnitostí. Hodnota zrnitosti se obvykle udává ve standardních jednotkách grit nebo mikron (micron). Nechceme zacházet do přílišných technických detailů, důležité je ovšem vědět zásadní rozdíl mezi těmito jednotkami zrnitosti.

Grit - vyšší hodnota znamená jemnější brusný efekt. Čím vyšší je hodnota zrnitosti grit, tím jemněji bude nůž nabroušený.
Mikron - vyšší hodnota znamená hrubší brusný efekt. Čím nižší je hodnota zrnitosti v mikronech, tím jemněji bude nůž nabroušený.

Pro ilustraci, zrnitost 1000 grit se rovná 18 mikronům. Zrnitost 4000 grit se rovná 4 mikronům a zrnitost 14 000 grit se rovná 1 mikronu.

Jak aplikovat brusnou pastu?

Brusná pasta se na dotek podobá pastelce, avšak je o něco tvrdší a méně mastná. Směs se nanáší velmi jednoduše. Stačí si vzít brusnou pastu a procházet  po povrchu kůže jako kdybyste používali klasickou pastelku. Na kůži byste měli mít rovnoměrně nanesenou tenkou vrstvu pasty.

Druhou možností je nanášení směsi za pomoci tepla . Nahřejte kůži a případně i samotnou směs. Držte kůži asi 20 centimetrů nad zdrojem tepla, například nad plynovým sporákem. Pokud jsou oba komponenty jemně zahřáté, můžete je aplikovat. Brusnou pastu můžete zahřívat také v případě, že by byla příliš drobivá a špatně se vám rozetírala.

IMG_3750-02

Jak aplikovat diamantovou pastu?

Nanášení diamantové pasty je také velmi jednoduché. Naneste pouze několik teček na povrch kůže. Stačí jí opravdu málo – vždy jí dejte raději méně než více. Následně rozetřete pastu po povrchu kůže. Pastu opětovně přidávejte až v momentě, kdy se ocitnete zcela na suchu.

Odstraňování brusné pasty z řemene

V případě, že byste chtěli vyzkoušet jiný typ brusné pasty, není třeba dokupovat nový nebo dodatečný kožený řemínek. Starou brusnou pastu můžete velmi snadno odstranit. Vezmete si kousek brusného papíru, který může mít zrnitost kolem 240 grit. Hmotu jednoduše obrousíte a celý proces ukončíte malými krouživými pohyby. Po dokončení nezapomeňte kůži na obtahování dobře vyčistit.