Nejlepší malé sekery do batohu

Sekera je nástroj, který nemůže chybět ve výbavě žádného dobrodruha či lovce. Chystáte se pobýt několik dní v přírodě a je složité se rozhodnout, která sekera by vám měla dělat společníka v batohu? Větší univerzální sekery jsou sice pro sekání většího množství dřeva nejvhodnější, avšak na výlet v přírodě neexistuje nic lepšího než malá sekyrka, která je snadno přenosná a dobře skladovatelná. Menší sekery vám poskytnou mnohem větší přesnost při štípaní menších až středně velkých polen na oheň nebo při stavění tábora.

Sekery-do-batohu_blog_00

Co by měla splňovat malá sekera do batohu?

Ideální sekera na několikadenní výlety by měla:

• Disponovat kompaktními rozměry, aby vám v batohu zabírala co nejméně místa, standardem jsou sekery kolem 28 – 30 cm, ale ty nejmenší mají do 24 cm.
• Nízká hmotnost, aby vás zbytečně nezatěžovala při delších přesunech a ušetřili jste si tak cennou energii. Ideální hmotnost hlavy sekery do batohu se pohybuje mezi 400 – 600 g.
• Ručně kovaná uhlíková ocel – vždy raději upřednostněte hlavu sekery z kované uhlíkové oceli, neboť ta poskytuje optimální pevnost a odolnost.
• Kožené pouzdro či chránič ostří proti poškození, které může při častém přenášení vzniknout ani sami nebudete vědět jak. Splňuje také ochrannou funkci před případným poraněním.
• Poutko na zavěšení na opasek může být velmi příjemným bonusem.

Právě pro tyto situace vám nabízíme náš výběr šesti nejlepších malých outdoorových seker (s menším bonusem na závěr), které se osvědčí při každém dobrodružství v divočině.

Sekera Morakniv Lightweight Axe

Kvalitní švédská sekera Morakniv Lightweight je nástroj jako stvořený pro výlety v lese, bushcraft aktivity a kempování. Sekera je navržena zejména pro lovce a dobrodruhy, kteří potřebují mít po ruce robustní nástroj. Pohodlný úchop vám zajistí polymerová rukojeť, která dobře tlumí nárazy a při úderech pocítíte jen velmi mírné vibrace. Uhlíková čepel s ED povrchem vám ochrání hlavu sekery před nechtěnými škrábanci. K sekeře dostanete také chránič na čepel ze švédské kůže. Délka sekery je pouhých 32 cm, díky čemuž nezabírá mnoho místa a vejde se vám i do menšího batohu. Hmotnost sekery je 500g.

Sekery-do-batohu_blog_02

Výhody sekery

✅Pevná polymerová rukojeť je odolnější proti vnějším vlivům.
✅Hrubá čepel z borové uhlíkové oceli s černým ED povrchem chrání hlavu sekery před poškrábáním.
✅Plastová rukojeť tlumí velmi dobře nárazy a při úderech pocítíte jen mírné vibrace.
✅Sekera zvládá efektivní práci v různých povětrnostních podmínkách po celý rok.
✅Sekera se dodává s chráničem čepele vyrobeným ze švédské kůže rostlinného původu.
✅Velmi přijatelná cena i pro lidi s menším rozpočtem.

Nevýhody sekery

❌V případě poškození plastového topůrka nelze topůrko vyměnit za nové.
❌Na první pohled může plastové topůrko působit levně a mnoho lidí raději sáhne po klasickém a elegantnějším provedení.

Sekeru Morakniv Lightweight si můžete zakoupit zde.

Sekera BeaverCraft AX1

Sekera od BeaverCraft o délce 30,3 cm si najde své využití na každé túře, v kempu, ale i při řezbářství. Sekera není navržena pro štípání dřeva, ale díky tenké hlavě sekery jde spíše o nástroj navržený pro precizní úkoly. Je skvělá v protínání větví a také ji můžete využít i při řezbářství pro hrubé opracování dřeva či přípravu polínek k dalšímu zpracování. Hlava sekery je vyrobena z ručně kované uhlíkové oceli. Hrubá rukojeť z jasanového dřeva vám zajistí stabilní úchop. Součástí balení je i poutko na opasek, díky čemuž budete mít sekeru vždy na dosah ruky. Hmotnost sekery je 570g.

Sekery-do-batohu_blog_06

Výhody sekery

✅Rukojeť z jasanového dřeva je ošetřena lněným olejem a voskem.
✅Hrubší zakončení rukojeti v oblasti hlavy sekery pro pevnější úchop.
✅Výrobky značky Beavercraft jsou zárukou kvality.
✅Poutko na opasek – sekeru máte vždy po ruce.
✅Kožené doplňky jsou vyrobeny z pravé kůže.

Nevýhody sekery

❌Žádné jsme nenašli.😊

Sekeru Beavercraft AX1 si můžete zakoupit zde.

Sekera Prandi Segurin

Malá bushcraftová sekyrka Prandi Segurin o délce 28 cm vám nesmí chybět na žádném výletě v přírodě a skvěle se hodí i pro snazší práce v zahradě. Na výrobu sekery byly použity ty nejkvalitnější materiály. Hlava je vyhotovena z ručně kované uhlíkové oceli C45 a topůrko je vyrobeno z odolného dřeva hickory, které je napuštěno lněným olejem. Sekera je navíc vylepšena o dodatkové ostří, které naleznete na spodní části hlavy. Tradičně vyrobené sekery Prandi z italských Alp se těší dlouholeté oblibě a představují sekery na několik generací, které jen tak něco neporazí. Hmotnost hlavy sekery je pouhých 400 g.

Sekery-do-batohu_blog_01

Výhody sekery

✅Sekundární ostří na spodní části hlavy.
✅Nízká hmotnost sekery (400 g) vám zajistí snadné přenášení v batohu.
✅Kožená šňůrka s možností zavěšení na opasek.

Nevýhody sekery

❌Vyšší cena – jedná se však o vysoce kvalitní sekeru z ručně kované uhlíkové oceli a odolného dřeva hickory, které dodávají sekeře zcela jiný rozměr.

Na výběr máme ze dvou barevných provedení této sekery:

▫️ Leštěná povrchová úprava,

▪️ Kovaná povrchová úprava.

Sekera Prandi Yankee

Klasická sekera Prandi Yankee o celkové délce 38 cm patří k těm nejtradičnějším outdoorovým sekerám, které se vám budou hodit do lesa i zahrady. Designové provedení sekery vás zřejmě ničím nepřekvapí, ale možná si je zamilujete právě pro jejich tradiční nefalšovaný vzhled. Podobnou sekeru byste určitě našli i v kůlně u prarodičů, ovšem Prandi Yankee vás okouzlí právě použitými materiály, které podléhají vysokým standardům a moderním výrobním procesům. Hlava sekery je vyhotovena z kvalitní ručně kované uhlíkové oceli C45. Na topůrko bylo použito lakované dřevo hickory. Hlava sekery má hmotnost 600g.

Sekery-do-batohu_blog_05

Výhody sekery

✅Příznivá cena i pro lidi s menším rozpočtem.
✅Klasické provedení sekery pro milovníky tradičních nástrojů.
✅Kožená šňůrka s možností zavěšení.

Sekeru Prandi Yankee si můžete zakoupit zde.

Sekera Hultafors Premium Agelsjön

Nejmenší sekera od Hultafors o délce 23,5 cm vám pomůže přežít různá dobrodružství v samém srdci přírody. Sekyrka je ručně kovaná ze švédské uhlíkové oceli a na topůrko bylo použito dřevo hickory (ořechovec bílý), které je navíc ošetřeno lněným olejem. Při výrobě sekery byly použity tradiční způsoby ručního kování, díky čemuž je sekera ještě pevnější a odolnější než klasické nástroje. Pro její nízkou hmotnost a kompaktní rozměry ji můžete snadno přenášet v batohu nebo zavěšenou na opasku. Hmotnost hlavy sekery je 500g.

Sekery-do-batohu_blog_03

Výhody sekery

✅Hlava sekery je ukutá z kvalitní švédské oceli.
✅Topůrko je vyrobeno z ořechovce bílého (dřevo hickory) a napuštěno lněným olejem.
✅Při výrobě byly použity tradiční způsoby ručního kování.
✅Kompaktní rozměry vhodné i do menších batohů (délka 23,5 cm a hmotnost hlavy 500 g).
✅Kožený chránič ostří je součástí balení.
✅Elegantní papírové balení, díky čemuž se může stát sekera ideálním dárkem.
✅Silný důraz na kvalitu. Nástroje od výrobce Hultafors mohou vaší rodině sloužit klidně i několik generací.

Nevýhody sekery

❌Vyšší cena vás zpočátku může odradit od koupě, avšak značka Hultafors představuje garanci kvality, kterou si těžko vybudovali za více než 300 let. Koupi kvalitní sekery s dlouholetou tradicí určitě neolitujete a i vám se v konečném důsledku vyplatí koupit kvalitní nástroj, který budete mít na celá desetiletí.

Sekeru Hultafors Premium Agelsjön si můžete zakoupit zde.

Sekera Mizuno Seisakujo Craft

Japonskou outdoorovou sekyrku s optimální délkou 24,5 cm bude radost brát na několikadenní výlety do lesa. Skvěle se vám bude hodit při stavění tábora, štípání nebo prosekávání menších polen. Sekery Mizuno mohou ke své práci využít i lesníci nebo tesaři. Sekera je kompletně vyrobena v Japonsku a na její vznik byly použity ty nejkvalitnější materiály.

Hlava sekery se skládá až ze 3 vrstev oceli (Warikomi) a samotné jádro je složeno z odolné japonské uhlíkové oceli S45C. Sekera vznikala starodávnou japonskou metodou, díky čemuž bylo možné vytvořit tvrdé řezné jádro vložené mezi plátky měkčí oceli, což způsobuje velmi dobré brusné vlastnosti a extrémní odolnost sekery.

Díky nízké váze můžete sekeru Mizuno Seisakujo Craft prakticky nosit v jakémkoli batohu. K sekeře dostanete také kožené pouzdro. Hmotnost hlavy sekery je 420 g a celková hmotnost se pohybuje kolem 660 g.

Sekery-do-batohu_blog_04

Výhody sekery

✅Sekera je kompletně vyrobena z odolných japonských materiálů (uhlíková ocel v kombinaci s odolnou rukojetí z bílého dubu ze severního Japonska).
✅Použitá starodávná výrobní metoda Warikomi.
✅Rukojeť z japonského bílého dubu ze severního Japonska.
✅Sekera obsahuje certifikát tradiční výroby, kterým se výrobci zavazují k zachování tradičních technik během celého výrobního procesu.

Nevýhody sekery

❌Vyšší cena vás zpočátku může odradit od koupě, avšak značka Mizuno představuje záruku kvality podloženou certifikáty (ověřené výrobní postupy a materiály).

Sekeru Mizuno Seisakujo Craft si můžete zakoupit zde.

Sekera Hultafors 325 Anniversary

Na závěr vám nabízíme menší bonusový výběr v podobě limitované sekery Hultafors 325 Anniversary. Sekera vznikla u příležitosti 325 let od založení kovářské tradice Hults Bruk a je inspirována právě oblíbenými modely seker.

Hlava sekery je ručně kovaná z kvalitní švédské oceli a ostří je ručně vybroušeno a vyleštěno do vysoké ostrosti. Rukojeť sekery je vyrobena z odolného dřeva hickory a kožené pouzdro bylo vyrobeno z přírodně činené kůže ve Švédsku. Barevné provedení sekery má své opodstatnění a inspiraci si bere od švédských modelů seker Agdor, které běžně obsahovaly barvy červené a zelené.

Štítek a tvar rukojeti jsou inspirovány některými nejstaršími doloženými sekerami z Hults Bruk, které byly nalezeny v katalogu z 90. let 19. století. Součástí balení je i přívěšek na klíče s ozdobným a památným lodním hřebíkem jako připomínka na kovárskou tradici v Hults Bruk, která započala teprve v roce 1697.

Sekera má hmotnost 600 g a její celková délka je až 37 cm, takže nemusí být vhodná pro každého, proto ji doporučujeme pouze na kratší trasy, do větších batohů nebo pro lidi s větší silou.

Sekery-do-batohu_blog_07

Výhody sekery

✅Hlava sekery o hmotnosti 600 g je klasického vzoru Yankee.
✅Limitovaná série je inspirována tradičními modely seker Hults Bruk.
✅Sběratelský kousek v netypickém barevném provedení zpestří každou jednu dílnu nebo kůlnu.
✅Kožené pouzdro a přívěsek na klíče jsou součástí balení.
✅Silný důraz na kvalitu. Nástroje od výrobce Hultafors mohou vaší rodině posloužit klidně i několik generací.

Nevýhody sekery

❌Vyšší cena vás zpočátku může odradit od koupě, avšak značka Hultafors představuje garanci kvality, kterou si těžko vybudovali za více než 300 let. Koupi kvalitní sekery s dlouholetou tradicí určitě neolitujete a i vám se v konečném důsledku vyplatí koupit kvalitní nástroj, který budete mít na celá desetiletí.
❌Vyšší váha a délka nemusí při náročnějších výletech vyhovovat každému.

Sekeru Hultafors 325 Anniversary si můžete zakoupit zde.