Prandi: Sekery z Alp

Italský výrobce Prandi je známý výrobou vysoce kvalitních seker, doplňků pro sekery a jiných řezných nástrojů. Prandi je v Česku poměrně neznámou značkou, avšak v Evropě a ve světě jejich sekery znají již více než 50 let. Samotné výrobě řezných nástrojů se věnují již od roku 1969. Pokud hledáte odolné sekery do své zahrady, kalače na dřevo nebo prostě malé sekyrky do lesa k táboráku, určitě vyzkoušejte sekery Prandi.

Prandi_01

Historie značky

Příběh společnosti se začal psát už v roce 1969 v italském městě Primaluna, od té doby se stihly v tomto řemesle vystřídat už tři generace rodiny Carla Prandiho.

Důraz na kvalitu a silná touha po inovacích se stala zásadním pilířem v rozšiřování značky do zahraničí, čímž expandovala na nové trhy v Evropě, USA, Asii, ale také na Středním východě a v Africe.

Prandi_brand_13Italské údolí Valsassina

Společnost Prandi se nachází ve Valsassinu, v horském údolí v Lombardii, v severní Itálii. Samotný region je znám svou hlubokou tradicí v železářském a ocelářském průmyslu, ale také řemeslnou výrobou nástrojů jako jsou krumpáče, kladiva, nože, sekery a jiné řezné nástroje.
Samotná země Itálie je pro značku velmi důležitá a hrdě prohlašují, že všechny sekery byly navrženy a vyrobeny výhradně v jejich prostorech v Primaluně. Společnost se zavazuje ke kvalitě použitých materiálů, spolehlivosti při výrobě a věrohodnému označení „Made in Italy“.

Prandi_02Široký výběr nástrojů

Prandi vyrábí sekery všech typů od univerzálních, štípacích, malých outdoorových seker až po velké kalače na dřevo. Za poslední období se těší velké oblibě i vrhací sekery. Vlajkovou lodí značky jsou profesionální soutěžní sekery, které používají sportovní dřevorubci na soutěžích po celém světě.

Výrobce nezaváhá ani v produkci různých druhů příslušenství jako jsou klíny do topůrka, štípací klíny, brusné kameny na sekery nebo chrániče pro zajištění bezpečného přenášení. Materiály a samotná výroba podléhají vysokým standardům.

Prandi_brand_10_

Výroba seker

Prandi se intenzivně zajímá o názory zákazníků, a vyrábí sekery i na základě jejich požadavků s důrazem na zvyky a kulturní tradice. Sekery jsou kované z uhlíkové oceli C45, která nabízí pro sekeru ideální poměr mezi tvrdostí a houževnatostí. Výrobní proces řídí skupina zkušených řemeslníků za pomoci tradičních strojů.

Všechny procesy výroby probíhají pod jednou střechou v prostředí italských Alp: tvorba forem, kování za tepla, pískování, tepelné zpracování, broušení, ostření, lakování, montáž rukojetí, značení, etiketování a balení. Každá výrobní fáze podléhá standardům typických italských řemeslnických prací podle norem UNI EN ISO 9001:2015.

Soutěže se sekerami (Stihl Timbersports)

Prandi_03Mezi ostrými nástroji je stále více slyšet o dřevorubeckém sportu, který sleduje stále více lidí i u nás. V průběhu let se tato disciplína stala světoznámou – nejprve se dostala do Austrálie, Nového Zélandu, Kanady a USA. Společnost Prandi přináší do těchto soutěží své vlastní sekery a jednotlivé disciplíny s nimi vykonávají ti nejlepší z nejlepších. U nás můžete tyto soutěže sledovat zatím pouze z televizních obrazovek, nicméně je pravděpodobné, že se tento zajímavý typ sportu dostane zanedlouho i k nám. Soutěžícími jsou sportovci, kteří mají za úkol provádět typické činnosti dřevorubců, například sekání polen sekerami, řezání dřeva pilami či motorovými pilami. V roce 1985 se stala společnost STIHL USA oficiálně sponzorem série těchto soutěžních akcí, přičemž si vybrala několik kategorií, ve kterých se bude soutěžit. Mezi nejznámější patří klasické sekání ve stoje, řezání s pilami a jiné.

Význam loga

Význam seker v logu Prandi je zřejmě pochopitelný, jelikož sekery jsou něco co značku proslavilo po celém světě. Na logu je vyobrazen model sekery ze série Vintage Line, konkrétně první řada seker značky Prandi. Motýl s křídly má symbolizovat neustálý vývoj a pokrok značky do všech koutů světa.

Prandi_brand_01_Prandi_brand_06_Prandi_brand_08_Prandi_brand_09_