Vážení zákazníci, všechny objednávky vytvořené po 12:00 18.4., budou z důvodu velikonočních svátků odeslány ve středu 24.4. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat správný nůž

Výběr správného nože může být při současné široké nabídce složitým rozhodnutím. Hned na začátek řeknu, že ideální nůž neexistuje. Každý nůž na základě svých vlastností vyniká v jiných činnostech. Nůž určený na vyřezávání do dřeva bude pravděpodobně velmi nepraktický pro myslivce při zpracování úlovku, naopak lovecký nůž nebude nejvhodnější na běžné každodenní používání v domácím nebo městském prostředí.

Takových příkladů by se samozřejmě našlo velmi mnoho. Proto si před koupí nože je potřeba odpovědět na základní otázku: „Jaké činnosti budu s nožem primárně provádět?" a podle toho nůž vybrat.

ako vybrat noz 1-min

ZAVÍRACÍ NŮŽ NEBO NŮŽ S PEVNOU ČEPELÍ


Obecně platí pravidlo, že na těžší práci je vhodnější nůž s pevnou čepelí. Naopak na lehčí činnosti, kde nepotřebujete vložit příliš mnoho síly do řezání, je vhodný zavírací nůž. Jako každé pravidlo, ani toto však nemusí platit vždy a za každé situace.

Výhodou zavíracích nožů je jejich snadné nošení a skladnost. Nože s pevnou čepelí jsou silnější a spolehlivější, obzvlášť při těžších činnostech. Lovci ocení i mnohem jednodušší čištění pevného nože například po zpracování úlovku.

Na nejtěžší práci jsou vhodné pevné nože konstrukce full-tang (nůž vyrobený z jednoho kusu oceli, která prochází celou rukojetí, střenky rukojeti jsou přišroubovány/přinýtovány). Při tomto typu konstrukce se minimalizuje riziko zlomení nože při větší zátěži.

Zejména v městském prostředí je předností zavíracího nože možnost jeho skrytého nošení (např. v kapse), přičemž je vždy po ruce.

NEREZOVÁ NEBO UHLÍKOVÁ OCEL

Při výběru nože z nerezové nebo uhlíkové oceli záleží na preferencích každého z nás. Oba typy oceli mají své výhody i nevýhody.

Uhlíková ocel je obvykle tvrdší a odolnější než ocel nerezová. Snadněji se brousí a dokážete na ní udělat mnohem "jedovatější" ostří než na nerezovce. Nůž z uhlíkové oceli však vyžaduje péči. Po každém použití je potřeba ho dosucha utřít a občas čepel přetřít olejem. V opačném případě nůž chytá patinu a koroduje.

Nerezová ocel by měla obsahovat minimálně 13% chrómu, což zajišťuje její odolnost vůči korozi. Broušení nerezové oceli je o něco těžší než broušení uhlíkové oceli. Výhodou nerezové oceli je potřeba pouze minimální péče, proto je populární u outdoorových a loveckých nožů. Pokud se o nůž nechcete nebo nemáte čas pravidelně starat, doporučujeme koupi nože z nerezové oceli.

MATERIÁL RUKOJETI

Vedle tradičních materiálů jako dřevo a paroh se do popředí dostaly moderní průmyslově vyráběné materiály jako G10, Micarta, Kraton a mnoho jiných. Hlavní výhodou těchto materiálů je jejich pevnost a odolnost vůči zátěži. Na dotek jsou příjemné, nekloužou v mokré ruce a nenasáknou vodou tak jako dřevo, proto jsou vhodnější pro použití v extrémních podmínkách.

Dřevěná rukojeť dodává nožům typickou eleganci a krásu. Používá se u tradičních např. skandinávských nožů. Rukojeti z parohu jsou využívány především u tradičních loveckých nožů.

muela clanok-min

Výběr nože je vždy náročný, proto dobře zvažte jaké činnosti plánujete s nožem provádět a v jakém prostředí ho budete používat. Dobře vybraný a kvalitní nůž je investicí na celý život a při vhodné péči se může ve vaší rodině dědit z generace na generaci. A na závěr ještě nejdůležitější věc, základem je, aby se vám nůž líbil a přinášel radost.

 

Autor: Roman Mikláš