Brusné kameny na nože a jejich rozdělení

Na výrobu nožů se používá ocel s různými vlastnostmi, což znamená, že každý nůž vyžaduje specifické broušení pomocí vhodných kamenů. V tomto článku vám představíme velké rozdělení brusných kamenů a naučíme vás, který brusný kámen na nože potřebujete, abyste získali maximální výkon.

Existuje velké množství druhů brusných kamenů, proto se v nich může být obtížné zorientovat. Avšak s trochou úsilí a pomocí tohoto článku, to lze zvládnout.

brusenie nozov na brusnom kameni

Co mají společného všechny brusné kameny:

Všechny typy brusných kamenů na nože se vyznačují různou zrnitostí, která se udává číslem označovaným jako „grit“. Hodnota zrnitosti je jedním z rozhodujících faktorů při koupi. Nejnižší hodnota znamená nejhrubší zrnitost, zatímco nejvyšší hodnota představuje nejjemnější zrnitost.

Kameny s nízkým číslem (například 200 grit) jsou vhodné pro vyrovnání nerovností a opravy zničeného nebo poškozeného ostří, jako například malé vylomení.

K samotnému broušení jsou vhodné kameny s vyšší zrnitostí (400 a více), které se používají na nože, které nejsou poškozené, ale jsou už velmi tupé.

Brusné kameny s hodnotami (600 až 3 000) jsou určeny pro základní péči. Využijete je pro průběžné broušení nožů, které sice nejsou tupé, ale potřebujete je mít vždy připravené a ostré.

Nejvyšší hodnoty zrnitosti (4 000 až 10 000 grit) jsou určeny k vyleštění nože, dotažení ostří a jeho vyhlazení téměř do dokonalosti.

Tip
Pokud se rozhodnete pustit do broušení nožů vlastními silami, je vhodné si zajistit více brusných kamenů s různou zrnitostí. Pro začátek postačí například zrnitosti 600 a 2000, nebo 240, 1000 a 3000.

Základní rozdělení

Brusné kameny na nože dělíme do několika kategorií. Základní rozdělení je však podle jejich původu:

  • přírodní,
  • syntetické.

 Toto rozdělení můžeme doplnit o další kategorie, jako jsou:

  • japonské,
  • kombinováné,
  • vodní,
  • olejové,
  • diamantové.

Přírodní brusné kameny

K broušení nožů se používají křemeny, břidlice a některé druhy pískovce. Z tohoto materiálu je například tvořen brusný kámen Rozsutec, který se vyznačuje vysokou tvrdostí a odolností. To platí i pro další přírodní kameny, jako jsou americký Arkansas nebo belgický Ardennes Coticule.

Nevýhodou těchto přírodních kamenů může být nesourodost zrna, která může vést k nerovnoměrnému výsledku broušení. Kromě toho jsou tyto kameny cenově náročnější, protože získávání materiálu a výroba jsou nákladnější.

Důležitým faktorem při výběru brusného kamene je i stupeň postupného opotřebování. U přírodních kamenů je opotřebení menší, ale kvůli jejich struktuře a tvrdosti trvá broušení déle.

U přírodních kamenů nelze dokonale určit zrnitost, ale ze zkušeností jí lze poměrně přesně odhadnout.

Všechny přírodní brusné kameny naleznete na tomto linku.

brusny_kamen_rozsutec_blok_200x60x30mm_3-min (1)

Syntetické brusné kameny 

Jde převážně o umělý korund (oxid hlinitý), ze kterého jsou vyrobeny i brusné kameny, jako jsou například Taidea nebo brusný kámen Tyrolit, a karbid křemíku. Tyto kameny se vyznačují tvrdostí a spolehlivostí, protože korund je po diamantu druhý nejtvrdší minerál. Umožňují nabroušení uhlíkové i nerezavějící oceli a dokáží zvládnout i titanové slitiny.

Ve srovnání s kamennými materiály přírodního původu mají tyto kameny přesnou zrnitost a jejich povrch je konzistentní.

I tyto kameny se však opotřebovávají a ztrácejí rovinu. Materiál z nich ubývá nerovnoměrně, proto se na jejich údržbu používá vyrovnávací kámen

Momentálně jde o nejrozšířenější a nejpoužívanější kameny na trhu.

Diamantové brusné kameny

Diamant je nejtvrdší materiál na světě a doporučuje se pro broušení nožů vyrobených z tvrdých typů oceli. V případě diamantových brusných kamenů se jedná o monokrystaly diamantu zasazené do niklové matrice, které jsou pomocí elektrolýzy naneseny na ocelovou desku. Přestože se vrstva nanesených částic časem opotřebuje, rovina plochy zůstává neměnná.

Při broušení je vhodné kombinovat použití kamenů. Můžete například použít FällknivenDC521, který kombinuje diamantový brusný kámen pro broušení čepele a jemnější keramický kámen pro dokončování broušení.

Pokud přemýšlíte nad koupí diamantového kamene, ale nevíte který grit využijete nejvíce, doporučujeme sáhnout po kamenu kombinujícím nejpoužívanější zrnitosti, Taidea 600/1000.

Diamantové kameny jsou odolné proti poškození a umožňují rychlejší nabroušení nožů ve srovnání s keramickými kameny při stejné zrnitosti. Používají se pro suché broušení bez aplikování oleje nebo vody. 

Vodu používejte pouze k čištění. Po použití je stačí jednoduše opláchnout.

Všechny diamantové brusné kameny naleznete na tomto linku.

Brusny kamen tidea Diamantovy1 (1)

Japonské brusné kameny

Brusné kameny z této země patřily a stále patří mezi nejkvalitnější a nejefektivnější. Jsou známé svou vysokou tvrdostí, díky čemuž nože nabrousíte rychle a dokážete dosáhnout mimořádné ostrosti. Bez problémů s nimi odstraníte všechny drobné nedostatky a poškození. Ideální kámen pro tuto práci je Shapton Kuromaku 1500.

Dnes už i japonští výrobci používají syntetické materiály, ale kvalita a preciznost zůstaly. Široká škála kamenů umožňuje brousit všechny typy nožů a ocelí. Tato kategorie se velmi úzce prolíná se syntetickými brusnými kameny, které jsou také známé jako japonské vodní kameny. Používají se výhradně k broušení pomocí vody, tedy na mokro.

Všechny japonské brusné kameny naleznete na tomto linku.

Zajímavost 

Původní japonské brusné kameny byly vyrobeny z materiálu, který se těžil přímo v Japonsku. V současnosti jsou již téměř všechny lomy uzavřeny.

Kombinované brusné kameny

Tyto kameny jsou obvykle složeny z dvou nebo více syntetických kamenů s různou zrnitostí, které jsou spojeny dohromady.

Jedním z kamenů můžete intenzivněji vybrousit poškozené čepele, druhým následně dobrousit ostří najemno a třetím kamenem je ještě vyleštit a vyhladit. Kámen, který splňuje všechny tyto požadavky, je Taidea 240/1000/3000.

Nevýhodou těchto kamenů je jejich vyšší jednorázová cena. V konečném důsledku se však vyplatí více z hlediska efektivnosti, pohodlnosti i financí.

Všechny kombinované brusné kameny naleznete na tomto linku.

Brusny kamen tidea kombinovany1 (1)

Vodní a olejové brusné kameny

Rozdíl mezi těmito druhy brusných kamenů spočívá v pojivu, které drží dohromady materiál určený k broušení. V kategorii vodních kamenů naleznete například Taidea 2000 V-San Deluxe a v kategorii olejových kamenů Arkansas. S oběma druhy brusných kamenů dokážete nabrousit všechny typy nožů, přičemž výsledek závisí na jejich zrnitosti.

Při broušení vzniká tření a teplo, proto se u některých kamenů používá voda na mazání a ochlazování, u jiných olej a u některých obojí. Chlazením se snižuje riziko poškození nože a brusného kamene a prodlužuje se jejich životnost.

Rada odborníka

Před broušením je třeba vodní brusné kameny namočit do vody přibližně na 10 minut. Pokud se kámen během broušení vysuší, je nutno jej opět namočit. K tomu může dojít, pokud brousíte více nožů a děláte to déle.

U diamantových brusných kamenů však tento proces není nutný. Voda se při nich využívá pouze k vyčištění kamene.

U olejových brusných kamenů je třeba použít trochu oleje. K broušení stačí použít pouze pár kapek.

Všechny olejové brusné kameny naleznete na tomto linku.

Všechny vodní brusné kameny naleznete na tomto linku.

Jak správně vybrat brusný kámen?

Každý druh brusného kamene má své specifické výhody a nevýhody. Teď už znáte charakteristiky a základní informace o brusných kamenech na nože. Pokud se rozhodnete brousit si své nože vlastními silami, bez problémů si můžete vybrat ten správný brusný kámen pro vás.

Který kámen si zvolíte, závisí jen na vašem uvážení a zejména na vašich potřebách. Ať se líbí, vyberte si.