Typy řezbářských dlát

Řezbářské dláto je specializovaný nástroj používaný pro tvarování dřeva. Řezbář může použít sílu svých rukou nebo tlouci do dláta kyjeničkou (řezbářské dřevěné kladivo). Dláta jsou základním nástrojem pro řezbáře a používají se pro vytváření soch, reliéfů, dekorativních děl a funkčních předmětů ze dřeva.

Dláta na vyřezávání ze dřeva se dodávají v obrovské škále tvarů a velikostí, z nichž každý je navržen pro specifický účel, jako je vytváření rovných řezů, křivek, detailů a mnoho dalších specifických aplikací.

Řezbářské dláta lze dělit podle tvaru čepele, a to na: rovné, prohnuté a lžícové. Dále je dělení podle profilu ostří, a to na: ploché, V – profil a duté připomínající tvar U. Čímž se tato dláta od sebe liší si rozebereme níže.

rezbarske dlato prehnuta1

Dělení na základě profilu ostří

Plochá dláta

Ploché dláto má ostří obdélníkového tvaru. Plochá řezná hrana se používá pro přímé řezy a vytváření rovných ploch. Je to základní nástroj, který musí mít každý řezbář. Plochá řezbářská dláta jsou označována jako záběr #1 a jsou dostupná v šířkách od 2 mm do 50 mm (někdy i 70 mm).

rezbarske dlato ploche1 (1)

Šikmá dláta

Šikmá řezbářská dláta jsou podobná plochým dlátám. Jejich ostří je však zkosené či skloněné obvykle pod úhlem 45° nebo 60°. Šikmá dláta snadno zapadnou do rohů, kam plochá dláta s označením číslo #1, nedosáhne. Šikmé dláto s oboustranným ostřím je preferovanou volbou pro většinu řezbářů – jeden nástroj lze použít oběma stranami. Pokud dáváte přednost jednostrannému ostří, budete potřebovat dvě šikmá dláta – levá a pravá. Šikmá dláta jsou kategorizována jako záběr #2.

rezbarske dlato sikme1

Dutá dláta

Ostří dutých dlát je zakřiveno s různou hloubkou. Duté dláto se běžně používá k vyříznutí hrubého tvaru řezbářského projektu předtím, než se přistoupí k jemnějším detailům. Velmi rychle odstraňuje přebytečné dřevo. Dutá dláta jsou kategorizována jako záběr #3 - #11. Nižší číslo znamená méně zakřivený okraj, vyšší číslo zase znamená více zakřivený okraj. Duté dláto #3 je nejmělčí, zatímco #11 je nejvíce zakřiveně dláto ve tvaru U.

rezbarske dlato duté1

V-profil

Dláta ve tvaru V se používají k vyřezávání drážek, k oddělení ploch při psaní písmen, obrysech nebo detailech. Dřevořezbářské V-nástroje jsou obvykle dostupné v úhlech 30, 45, 60, 75, 90 nebo 100 stupňů. Čím užší je úhel V, tím více úsilí musí řezbář vynaložit na prořezání dřeva. Je to patrné hlavně při úhlech 30° – 60°. Výrobci používají pro V sekáče jinou klasifikaci. Například Pfeil kategorizuje své V-tools jako #12 - #16, Narex použití #41 - #49, Kirschen použití #39 - #45.

rezbarske dlato V profl1

 

Macaroni a Fluteroni

Řezbářské dláto typu macaroni, má hranatý profil ostří o úhlu 90°. Dláta macaroni mají 3 hrany a používají se jako kombinace plochého dláta s ostřím profii V.

Tvar nástroje fluteroni řadíme mezi dláto macaroni a dutý profil, ve tvaru U. Tento nástroj má 3 okraje.

Bez názvu

 

Dělení na základě tvaru čepele

Rovná dláta

Rovné dláto má rovnou čepel a převážně se používá pro obecné úkoly zpracování dřeva, jako je tvarování, zploštění nebo ořezávání dřeva.

 rezbarske dlato ploche1

Přehnutá dláta

Ohnutá dláta mají zahnutou čepel, která jim umožňuje řezat v prohlubních a obloucích. Velmi užitečné pro vyřezávání věcí, jako je miska, lžíce nebo kuksa.

 rezbarske dlato prehnute 1

Lžícová dláta

Někdy nazývané také „krátká ohnutá dláta“. Ideální nástroj pro nabírání a vyřezávání dřeva z úzkých zakřivených prostor. Pokud nemůžete dosáhnout úzkého prostoru rovným nebo prohnutým dlátem, nejlepší volbou je právě lžícové dláto. Lžícová dláta se záběrem 2 - 11 mají zakřivený okraj. Lžícová dláta ve tvaru V se obvykle vyrábějí v úhlech 45°, 60° a 90°. Lžícové dláto má jedno ploché ostří.

 rezbarske dlato lyzickove1

Reverzní ohnutá dláta

Speciální nástroje pro vyřezávání konvexních povrchů, které jsou obtížně dostupné. Obvykle jsou k dispozici s plochým nebo šikmým ostřím.

Dláta dog leg

Tato dláta mají zahnutou čepel pod úhlem 90 stupňů, což poskytuje pákový efekt a lepší kontrolu při práci v těžkých úhlech nebo ve stísněných prostorách.

 rezbarske dlato dog leg1

Dláta fishtail

Tento řezbářský nástroj má čepel, která se na konci rozšiřuje a vytváří tvar rybího ocasu. To umožňuje snazší přístup do úzkých rohů a jiných obtížně dostupných oblastí. Hlavním znakem těchto dlát je rozšiřující se čepel směrem ke špičce.

 rezbarske dlato fish tail1

Oboustranné ostří vs jednostranné ostří

Dláto s oboustranným ostřím, lze použít oběma stranami ať už dolní, nebo horní. Efekt vyřezávání bude stejný. Na druhé straně dláto s jedním ostřím má silný tah do dřeva, když je zkosení vzhůru. Když je zkosení dolů, jednostranné ostří dláta vytvoří rovný povrch.

Zda použít jednostranné nebo dvoustranné ostří v konečném důsledku závisí na osobních preferencí řezbáře. Někteří upřednostňují všestrannost dláta s dvojitým ostřím, zatímco jiní mohou preferovat ovládání a přesnost dláta s jedním ostřím.

Velikost řezbářského dláta

Velikost dláta se vztahuje na délku a šířku čepele. Sekáče se dodávají v různých velikostech, od malých, jemných dlát pro složité práce až po velké, vysoce výkonné dlát pro hrubou práci. Ostří se pohybují ve velikostech od 0,5 mm do 70 mm.