Začínáme s řezbářstvím + Video

Je řezbářství pro každého?

Ano, řezbářství se může věnovat kdokoli, ale někde je třeba začít. Základní řezbářství je vzrušujícím koníčkem, do kterého se můžete zapojit, hledáte-li něco, čím byste mohli projevit svou kreativitu a potřebu dělat něco rukama. K tomu, abyste mohli začít, nepotřebujete mnoho dovedností ani velké množství různých nástrojů, protože vyřezávání pro začátečníky zahrnuje jednoduše kus dřeva, nůž a fantazii. Řezbářství pro začátečníky je široké téma a v tomto článku se pokusíme podělit o vše, co víme a je užitečné pro začátečníky.

Rezbárstvo_Začiatočník_1

Proč řezbářství?

Chcete-li vědět více o technické části než o filozofii, klidně tuto část přeskočte.

Dřevořezba je hobby, které je užitečné pro tělo i mysl. Vždy je příjemné na chvíli odejít od lidí a povinností. Klid, který zažíváte při vyřezávání, umožňuje vašemu tělu zpomalit a odpočinout si od uspěchaného tempa našich životů. Nechat svou mysl odpočívat je obrovskou pomocí pro vaše duševní zdraví. Pravidelná práce se dřevem může být pro vaše plíce zcela osvěžující – vůně dřeva vždy osvěží vzduch, tak proč nedopřát trochu svěžesti i tělu unavenému z každodenních povinností? A pokud vyřezáváte venku, je to dvojí štěstí – čerstvý vzduch a dřevo dohromady. A zatímco se vaše fyzické zdraví bude zlepšovat, váš mozek se bude rozvíjet tak, jak to dokáže jen tehdy, když děláte něco kreativního.

Rezbárstvo_Začiatočník_5

Co udělat na začátek?

Připravte si místo

Existuje několik věcí, které jsou pro řezbářskou dílnu nezbytné a pomohou vám zůstat kreativní a koncentrovaný. Ujistěte se, že máte nástroje na dosah ruky a že pracovní stůl je stabilní a pohodlně se na něm pracuje. Obecně není bezpečné mít jakoukoli část zařízení nestabilní.

Dávejte pozor na vlhkost a teplotu ve vaší dílně. Obě tyto věci mohou způsobit, že proces práce bude méně pohodlný, a mohou ovlivnit vaše řezbářské práce. Dřevo má tendenci se deformovat a ztrácet na kvalitě vlivem vysokých teplot a vysoké vlhkosti.

Osvětlení je velmi důležité pro kvalitu procesu vyřezávání a samotného výsledku. Přirozené světlo je vždy tou nejlepší volbou. Po západu slunce je nejvhodnějším světlem bílé, které má nejblíže tomu přirozenému (žluté světlo způsobuje, že vaše oči pracují intenzivněji, aby viděli jasně). 

Rezbárstvo_Začiatočník_3

Vyberte si řezbářské nářadí

Je dobré začít s jedním, univerzálním řezbářským nožem a zjistit, jak vyřezávání funguje a co potřebujete k tomu, abyste váš projekt dovedli k dokonalosti. Při výběru nože je třeba myslet na několik důležitých věcí. Je lepší zaplatit více a pořídit si nůž lepší kvality, než být zklamán po několika týdnech práce s levným nožem. Hledejte čepel z oceli s vysokým obsahem uhlíku - brousí se snadněji než jiné alternativy oceli, navíc lépe drží ostří. Získáte tak nástroj, který vyžaduje méně času na ostření a potřebuje jej méně často.

Rukojeť vašeho řezbářského nože by měla být ergonomická a dobře sedět v ruce. Neměla by být kluzká ani příliš lehká. Musí mít pohodlný úchop, jelikož vyřezávání může trvat i několik hodin vkusu. Také může být dobrý nápad pořídit si sadu na vyřezávání dřeva pro začátečníky, pokud si nejste jisti, jaký nástroj si vybrat. Tyto soupravy mohou obsahovat sadu různých nástrojů (nůž, lžičkář, dláto) užitečných pro různé projekty, dřevěné bloky a další věci, které se hodí při práci, jako jsou soupravy na obtahování, vzory na vyřezávání atp.

Univerzální řezbářské nože vhodné i pro začátečníky (s odkazem na podrobnější popis):

BeaverCraft C1

Morakniv Řezbářský 120 (C)

Narex Řezbářský Sloyd PROFI

Rezbárstvo_Začiatočník_2

Dřevo vhodné pro vyřezávání

Doporučujeme začít s měkkým dřevem s kterým se snadněji pracuje a je vhodné pro získávání zkušeností s řezbářstvím. Tvrdé dřevo je něco, s čím mohou zkušenější řezbáři experimentovat. Naším nejoblíbenějším druhem měkkého dřeva je lipové dřevo protože je cenově dostupné, je dostatečně tvárné pro práci s jakoukoli úrovní dovedností a má neutrální barvu. Pokud se vám však tato možnost zdá příliš nudná, existují možnosti v podobě borovice, ořechu, mahagonu nebo balsy.

Pokud hledáte dřevo v lese vyhýbejte se dřevu s dírami nebo boulemi pokud si nechcete zkomplikovat proces vyřezávání. Je lepší hledat hladké větve, například z některých ovocných stromů, které mají měkčí dřevo.

Rezbárstvo_Začiatočník_4

Základní techniky vyřezávání

V první řadě musíme zmínit bezpečnostní pravidla. Chcete-li si užít své hobby, aniž byste riskovali trauma, musíte nosit bezpečnostní vybavení, jako je páska a chránič palce.

Při vyřezávání nikdy nesměrujte nůž směrem k sobě a nikdy neřežte směrem k sobě, nůž pouze odtlačujte od sebe. Riskovat, že vám uklouzne ruka a nůž se dostane někam, kam jít nemá, nikdy není zábavné.

Vyřezávejte směrem dolů, od nejvyššího bodu dřeva po nižší. Pokud uděláte opak, můžete dřevo snadno zlomit pomocí nástroje. Když vyřezáváte směrem dolů, dřevo je podepřeno vlastní váhou o stůl nebo jinou podložku a neláme se. Vždy chcete jít s vláknem nebo přes něj, protože to vám poskytuje větší kontrolu nad tím, co děláte.

S13 Google Ads-5

Pokud se přece jen rozhodnete jít podél vlákna, udělejte to malými tahy, abyste odřízli malé kousky dřeva, protože chcete-li se zbavit velkých kousků, mohou při tom prasknout, což ztíží celý proces.

Poslední vlákna můžete vyříznout nakrájením. Je to obvykle nejtvrdší část dřeva a vyžaduje velmi ostré nástroje. Buďte opatrní, když to děláte! Můžete přiložit palec k zadní části nože nebo dláta (ne na přední část ostří!), abyste použili větší sílu.

Toto jsou jednoduché techniky řezbářství, které musíte znát, aby bylo vyřezávání bezpečné a produktivní.

Ukážeme vám jak

Pro každého, kdo hledá způsob, jak relaxovat, vyplnit volný čas nebo chce zkoušet nové věci jsme připravili tento úvod do řezbářství. Podívejte se na toto video a možná vás inspiruje k vašemu dalšímu výtvoru a zároveň vám ve zkratce ukáže jak na to.

Autor: Kniland.sk