Jak a z čeho se vyrábějí švýcarské nože Victorinox? + VIDEO

V tomto článku si řekneme, proč jsou Victorinox nože tak oblíbené a něco málo se dozvíte také o materiálech, které se používají k výrobě těchto nožů. Přemýšleli jste někdy nad tím, z čeho je vyrobena plastová rukojeť kultovního švýcarského nožíku?

4686_noz-victorinox-ranger

Švýcarský armádní nůž je pravidelně prezentován jako přední příklad švýcarského designu. Samozřejmě, že ve Victorinoxu jsou hrdí na to co značka představuje a uctili si to i výrobou nože na své 125 narozeniny. Viz zde.

Co dělá švýcarský armádní nůž tak „designovým“? Proč představuje základní hodnoty švýcarského designu? Několik předních švýcarských designérů odpovědělo na tuto otázku, nešetřili chválou a všichni se shodli na jednom: praktičnost a příjemný vzhled. Co se stane, když přidáme kvalitní materiály? Vznikne fungující a vzhledově přitažlivý, legendární nůž, který zná snad každý na světě. Věděli jste, že materiál Alox proslavil na trhu až Victorinox při snaze dát svým fanouškům to, co si zaslouží, kvalitu a možnost výběru.

Výroba švýcarských nožů Victorinox

Základem výroby je z 95% recyklovaná nerezová ocel, která je v téměř plně automatizovaném výrobním procesu vyřezávaná, lisovaná a kalená do podoby, v jaké se dostane až k nám. K broušení se používají keramické brusné kameny. Výrobní stroje dosahují přesnosti až 0,02 mm. Každá jedna čepel nese Victorinox otisk jako punc kvality. Původní nůž dodávaný armádě neohromil a tak se zakladatel Karl Elsener pustil do vývoje lehčího a elegantnějšího modelu, který představil v roce 1897, a od té doby, Victorinox pokračuje v tomto vývoji a dnes je možné vybrat si z více než 400 modelů, až do 80 různých funkcí.

Ikonické červené črienky rukoväte začínajú svoj život ako malé plastové pelety. Veľké a dlhé sacie potrubia dopravujú tieto pelety pod vysokým tlakom do príslušných lisov. Pelety sa roztaví a vyformují do střenek které jsou odolné a trvanlivé. K výrobě jedné, je třeba 8 gramů těchto pelet.

Jak se vyrábějí švýcarské nože si prohlédněte v následujícím videu:

Z čeho se vyrábějí švýcarské nože:

Ocel

Všechny čepele, pružiny a nástroje kapesních nožů Victorinox jsou vyrobeny z nerezavějící oceli. Čepele nožů Victorinox jsou vyrobeny z oceli X55CrMo14 tvrdosti 56 HRC. Přestože se nejedná o nejtvrdší ocel, velmi dobře drží ostří, díky tomu, že Victorinox má dokonale zvládnuté tepelné zpracování oceli. Kromě toho je tato ocel houževnatá a velmi dobře odolná vůči korozi. Zároveň se opravdu jednoduše brousí, což pravidelní uživatelé velmi oceňují.

Složení oceli X55CrMo14: 0,48 – 0,60 % uhlík, 13 – 15 % chrom, 0,15 % vanad, 0,50 – 0,80 % molybden

Nástroje švýcarských nožů jsou vyrobeny z oceli X39Cr13. Nástroje jako pilky na dřevo, nůžky a pilníky na nehty, mají tvrdost 53 HRC, šroubováky, otvírače konzerv a šídla 52 HRC, vývrtky 49 HRC.

Složení oceli X39Cr13: 0,36 – 0,42 % uhlík, 12,5 – 14,5 % chrom, 0,1 – 0,2 % vanad

noz_20ocel_20nerezova_20uhlikova

Damašková ocel

Damaškovou ocel používá Victorinox při svých luxusních modelech nebo limitovaných edicích. I když se dnes k výrobě damaškové oceli používají nové metody, původ materiálu spočívá v dávných a dávno ztracených časech.

Vědci zjistili, že jeho mimořádná síla pochází z jedinečné uhlíkové struktury, která dodává čepeli tvrdost i pružnost. „Obzvláště silná čepel z něj činí robustního společníka pro každého, kdo očekává neočekávané situace – ať už jde o řemeslníka nebo každodenního dobrodruha,“ říká Erwin Müller, vedoucí výroby Victorinox. Ale je to charakteristický zvlněný vzor oceli, který činí tyto nože tak speciálními. Při pečlivém broušení, leštění a leptání se odhalí jedinečné a charakteristické vzory, čímž se umožní nahlédnout do duše oceli.

Kniland Damašková oceľ

Rukojeť nožů Victorinox

Plastová rukojeť

Platové střenky švýcarských nožů jsou vyrobeny z materiálu Cellidor nebo ABS plastu. Cellidor je organický, termoplastický ester celulózy, který obsahuje vysoký podíl obnovitelného přírodního celulózového materiálu. Na rozdíl od tradičních plastů je jen částečně závislý na fosilních palivech. Komponenty vyrobené z cellidoru se vyznačují výjimečným vysokým leskem s dokonalým hloubkovým efektem. Max. použitelná teplota 65 °C. ABS je amorfní termoplast. ABS plasty vykazují vynikající houževnatost, odolnost vůči nárazu a tuhost v ohybu. Max. použitelná teplota 80 °C.

Alox - kovová rukojeť

Slavné hliníkové střenky Alox dosáhly téměř kultovního statusu, a to díky svému jedinečnému povrchu, který je příjemný pro ruku i oko. Přitažlivost Aloxu je ve spojení estetiky s funkčností – díky atraktivnímu reliéfnímu povrchu je nůž lehký a snadno se drží, a tvrzená vrstva oxidu pomáhá chránit před poškozením a korozí.

Po vyražení z hliníku procházejí Alox střeny procesem zvaným eloxal, který využívá anodickou oxidaci k vytvoření ochranné vrstvy. Právě tato poslední vrstva umožňuje zabarvení střenek.

Podívejte se jak nože z tohoto materiálu vypadají zde.

8195_noz-victorinox-hunter-pro-alox

Dřevo, ale proč?

Jak lidé můžeme vyvíjet nejmodernější, high-tech materiály - ale dřevo stále dokáže obstát před těmi nejlepšími z nich.

Hygiena

Druhy dřeva, které Victorinox používá, obsahují ligniny a třísloviny. Toto jsou přirození nepřátelé bakterií. Testy ukázaly, že po dvou hodinách zmizelo 99,9 % bakterií nacházejících se na deskách vyrobených ze dřeva. Pro srovnání, bakterie na deskách vyrobených ze syntetického materiálu nebo oceli přežily mnohem déle. Zejména na těch deskách, které už měly nějaké stopy používání.

Udržitelnost

I z environmentálního hlediska je dřevo inteligentní volbou, protože je obnovitelné. I když Victorinox zpracovává menší množství dřeva, stále zajišťuje, aby dřevo pocházelo ze zdrojů, které nekácejí lesy bez rozdílu, ale místo toho za každý vytěžený vysazují nový strom (certifikace FSC). Proto upřednostňují lokální dřevo ze Švýcarska nebo jiných evropských zemí. To má další výhodu v kratších přepravních trasách.

294768210_7660830047323314_765603239142848077_n

Podívejte se jak nože z tohoto materiálu vypadají zde.

Na závěr si můžeme říci, že Victorinox dělá věci správně, a proto má jejich ikonický nůž takový úspěch. Ani jeden aspekt nenechají náhodě a vloží své úsilí do toho, aby každý mohl mít kus švýcarského designu doma, nebo jím obdarovat blízkého. Podívejte se na nabídku Victorinox nožů které umíme doručit i k vám domů.

 Autor: Kniland.sk