Top 5 nejlepších zavíracích nožů roku 2023

Našima rukama prošlo již nespočet zavíracích nožů pro každodenní použití nebo jakýkoli typ outdoorové aktivity. Najít jeden kousek, který se vám bude pohodlně držet a stejně dobře používat, je životně důležitá otázka pro každého fanouška nožů. Zavírací nože mají ty nejrůznější velikosti, materiály, výbrusy a hmotnosti – neexistuje jeden správný nůž pro všechny, takže bychom vám zbytečně doporučovali našeho favorita. Přece vám s tím však rádi pomůžeme – s naším Kniland týmem jsme dali hlavy dohromady a vybrali podle našeho názoru pět nejlepších zavíracích nožů za rok 2023.

Bestechman Goodboy BMK04

Zavírací nůž Goodboy patří k těm nožům, jehož otevírání si zamilujete už po prvním vyzkoušení. Nejenže se otevírá snadno a plynule (pomocí palcového kolíku – thumb stud), ale navíc se s ním velmi dobře pracuje. Kombinace klasické nástrojové oceli D2 s černou DLC povrchovou úpravou a materiálu G10 činí z nože velmi odolný nástroj, vhodný do jakýchkoliv podmínek.

Bestechman_Goodboy_2Bestechman_Goodboy_3

Goodboy disponuje deep carry klipem na zavěšení, díky čemuž nůž vklouzne hluboko do kapsy a nepoutá žádnou pozornost okolí.

Zaujaly nás také neokoukané, k tomuto noži velmi vhodně zvolené barevné kombinace.

Bestechman_Goodboy_5

Výhody nože
Velmi příznivá cena.
Obsahuje klip pro zavěšení přizpůsobený pro hluboké nošení.
✅Maximálně spolehlivá tlačítková pojistka.
 
Všechny barevné kombinace Bestechman Goodboy najdete zde.

Nůž Benchmade Taggedout 15536

Taggedout od naší oblíbené značky Benchmade byl navržen jako nůž pro myslivce (původní model 15535). Taggedout 15536 je také skvělý lovecký nůž, ale má mnohem širší využití – nám se osvědčil například jako EDC nůž a společník na výletech v lese. S rukojetí z G10 zelené barvy hravě splynete s přírodou. Fanoušci nožů Benchmade v něm uvidí křížence modelů Bugout a Crooked River. Dáváme jim za pravdu, ale jedním dechem dodáváme, že je to maximálně povedený kříženec.

Benchmade_Taggedout_1

Benchmade Taggedout je vyroben z prémiové nerezavějící oceli CPM-S45VN ve tvaru clip point, která dosahuje vysoké tvrdosti (až 60 – 62 HRC). Nůž disponuje klipem na zavěšení (mini deep-carry), který je reverzibilní na obě strany. Nůž je díky tomu vhodný pro leváky i praváky. Otevření nože zvládnete pouze s použitím jedné ruky, pomocí šikovného kolíčku na čepeli. Pokud hledáte kapesní nůž s větším otvorem na šňůrku, Benchmade Taggedout obsahuje velmi stylový lanyard hole na zavěšení.

Výhody nože
 
✅Tenká čepel z mimořádně kvalitní oceli (tvrdost až 60 – 62 HRC).
✅Nůž je nabroušen pod úhlem 17 stupňů (Benchmade SelectEdge), díky čemuž jsou zajištěny skvělé řezné vlastnosti.
✅Ideální nůž pro myslivce.
✅Reverzibilní klip pro zavěšení.
 
 Nůž Benchmade Taggedout si můžete zakoupit zde.

Ruike P801-G

Zavírací nůž Ruike skvěle padne lidem, kteří vyhledávají elegantní designové nože pro každodenní využití. Nůž vás už na první pohled okouzlí svým provedením rukojeti, jelikož každá z jeho stran je vyrobena z jiných materiálů. Na přední stranu byl použit materiál G10 zelené barvy a na zadní stranu nerezová ocel s pojistkou frame lock. Klip vám umožní hluboké nošení nože (deep carry), které lépe udrží nůž v kapse. Velmi snadné otevírání jedním prstem pomocí flipperu nebo kolíčku na čepeli. Otevírání je stejně jako u všech nožů s ložisky velmi jednoduché.

Ruike_01

Výhody nože
 
✅Vylepšená verze klasického modelu P801.
✅Nerezová ocel Sandvik 14C28N s kryogenní povrchovou úpravou.
✅Zlatá střední cesta – skvělý poměr cena a výkon.
 
Nůž Ruike P801-G si můžete zakoupit zde.

Nůž Civivi Caetus C21025C-DS1 Damascus

Zavírací nůž Civivi Caetus doporučujeme všem milovníkům damaškových nožů, kteří ve své sbírce rádi přivítají tento kousek. Tvar čepele spear point je vidět na zavíracích nožích spíše ojediněle, což jen vyzdvihuje speciálnost tohoto nástroje.

Nás osobně rukojeť z uhlíkových vláken skutečně okouzlila – je designově povedená, ale především se výborně drží. Také nám vyhovuje tip-up klip na zavěšení, který navíc umožňuje nenápadné nošení nože (deep carry). Nože vybavené keramickými kuličkovými ložisky jsou známé svou dlouhou životností a bezproblémovým otevíráním.

Civivi_1

Výhody nože
 
✅Prémiová damašková ocel.
✅Tvar čepele spear point.
✅Praktický Tip-Up klip k zavěšení.
 
Nůž Civivi Caetus si můžete zakoupit zde.

Nůž Victorinox Evoke Alox 

Máme-li vám doporučit jeden nůž, který je robustní a pevný, ale zároveň hledáte zavírací a dobře skladný nástroj, Victorinox Evoke Alox Red je jasným favoritem. Střenky rukojeti jsou vyrobeny z aloxovaného hliníku, které jsou známé díky jejich odolnosti. Tento model vám nabízí také klip na zavěšení, větší otvor na šňůrku a paracord šňůru. Skvěle se hodí na delší cesty, kdy můžete využít vícero z funkcionalit tohoto nože. Jasná červená barva je poznávacím znamením značky Victorinox, výjimkou není ani model Victorinox Evoke Alox Red.

Victorinox_EloxVictorinox-evoke-alox-red_2

Výhody noža
✅Vylepšená verze modelu Hunter Pro Alox s jednoručním otevíráním.
✅Velká mohutná čepel ve tvaru drop point z nerezavějící oceli X55CrMo14.
✅Robustní nůž se skvělým úchopem.
✅Pevná backlock pojistka.
 
Nůž Victorinox Evoke Alox si můžete zakoupit zde.