Damaškové nože
-
Všechny nože
-
Nože s pevnou čepelí
-
Zavírací nože
-
Nože pro běžné použití - EDC
-
Outdoorové nože
-
Lovecké nože
-
Skandinávské nože
-
Švýcarské nože
-
Nože pro přežití
-
Rybářské a Filetovací nože
-
Houbařské a zahradnické nože
-
Nože na krk - neck knives
-
Vyskakovací nože
-
Karambity
-
Motýlky
-
Vrhací nože
-
Záchranářské nože
-
Dárkové nože
-
Čepele na nože
-
Multitool nářadí

Civivi Altus je zavírací nůž střední velikosti s čepelí tvaru drop point. Čepel z damaškové oceli s plochým výbrusem. Rukojeť ze zelené micarty má texturovaný povrch, což...

Zavírací nůž Civivi Cetos C21025B-DS1 z damaškové oceli a rukojetí z uhlíkového vlákna. Délka čepele je 8,9 cm.
Exluzivní nože z damaškové oceli, která je považována za nejlepší nožířskou ocel. Damaškový nůž je synonymem elegance a nožířského umění. Garantujeme originalitu nožů. Všechny nože pocházejí od předních světových výrobců. Damašková ocel vzniká překládáním nebo vrstvením dvou druhů oceli a je specifická svým vzorem. Nůž z damaškové oceli patří mezi luxusní dárkové nože.
#ShowMore#
Výroba historické damaškové oceli (označovaná jako wootz) výrazně upadala od 18. století a byla zcela ztracena na přelomu 19. a 20. století. Není známo, zda se tak stalo kvůli vyčerpání ložisek rudy, nebo vymřením kovářských mistrů. Jednalo se o přísně střežené tajemství, které ovládalo jen pár mistrů. Cena této oceli byla totiž vyšší než cena stříbra. Pověst a historie damaškové oceli vedly ke vzniku mnoha legend, jako například schopnost proříznout hlaveň pušky nebo odříznout vlasy padající přes čepel, důvěryhodnost těchto legend je však sporná.
Moderní damašková ocel vzniká metodou kovářského svařování dvou, popřípadě více druhů oceli. Vhodná je kombinace tvrdé oceli s vysokým obsahem uhlíku a pružné oceli s nižším obsahem uhlíku. Tyto dvě oceli se následně kovářsky svaří vykují do delšího pásu a překládají. Počet vrstev výsledné damaškové oceli záleží na tom, kolikrát byla ocel přeložena. Tento náročný proces je nutno zopakovat několikrát. S vyšším počtem vrstev se zlepšují vlastnosti oceli. Po vyrobení čepele se následně její povrch leptá, aby se zvýraznila kresba damaškové oceli.
Výsledná kvalita damaškové oceli je dána především kvalitou ocelí použitých k její výrobě. Pokud výrobce spojí dvě kvalitní oceli a dodrží správný technologický postup, vznikne kvalitní damašková ocel, která je tvrdá a zároveň houževnatá.
Pokud se při výrobě damaškové oceli použijí nekvalitní oceli, i výsledný materiál bude nekvalitní, ačkoli bude mít pěkný damaškový vzor. Proto doporučujeme se širokým obloukem vyhnout podezřele levným damaškovým nožům, především z Pákistánu. Vyberte si raději damaškový nůž od známé značky a vyhnete se zklamání.