Typy řezbářského nářadí

Řezbářství nebo dřevořezba je příjemný a obohacující koníček, který vám může poskytnout hodiny zábavy a odpočinku. Pro ty, kteří se právě začínají učit tomuto řemeslu, je důležité pochopit různé typy řezbářských nástrojů a jejich efektivní využití. V tomto článku se budeme zabývat konkrétními typy řezbářského nářadí. Na konci byste měli lépe pochopit, jak si vybrat správný nástroj pro svůj budoucí projekt.

Jak vybrat správné řezbářské nářadí?

Nejdůležitější si je uvědomit, že neexistuje jeden univerzální nástroj. Každý typ nástroje je určen pro konkrétní účel a podle toho by se měl používat. Při výběru správného nástroje je prvořadá kvalita oceli. Ocel by měla být především tvrdá a odolná. Při koupi levného nářadí se setkáte s problémem tzv. měkké oceli, kterou je třeba brousit již po několika zářezech do dřeva. U tvrdého dřeva se tomuto problému nevyhnete ani při nejlepší oceli, proto je dobré mít v záloze ještě jeden, stejný nástroj, abyste nemuseli přerušovat práci broušením. Když už ale cítíte na noži první příznaky otupení, obtáhněte jej na kůži s brusnou pastou. Průběžným obtahováním ostří předejdete výraznému zatupení a v konečném důsledku ušetříte čas.

Chcete-li se vyhnout zklamání sáhněte po ověřených značkách Morakniv, Narex Bystřice a BeaverCraft.

Typy řezbářského nářadí

Řezbářské nože, rydla, dláta a sady jsou k dispozici v různých kategoriích, velikostech a tvarech v závislosti na typu vykonávané práce. Níže si shrneme základní typy řezbářského nářadí a jejich použití.

a58 (1)

Řezbářské nože

Řezbářský nůž je nejdůležitější nástroj řezbáře. Jeho využití je široké, ať už pro hrubé opracování či detailní vyřezávání a tvarování dřeva. Začátečníkům doporučujeme začít s nejuniverzálnějším typem, kterým je nůž na vyřezávání (whittling), konkrétne Morakniv 106,120 a 122.

Základní typy řezbářských nožů:

Chcete-li se dozvědět o řezbářských nožech více, přečtěte si náš článek: Typy řezbářských nožů.

11445-2_rezbarsky-noz-beavercraft-c4m-3

 

Nůž na lžičky

Zahnutý nůž na lžíce je specializovaný nástroj používaný k vyřezávání lžic, misek, šálků, kousky a jiných malých dřevěných předmětů nebo pro detailní práce tvorby nábytku a soch. Má tenkou a zahnutou čepel ve tvaru háku, která je určena k vyřezávání prohlubní či zaoblené tvary. Vyrábějí se v různých velikostech, důležité je všímat si průměru zakřivení čepele nebo vnitřní rádius a velikosti čepele.

Čím je průměr zaoblení nižší, nůž je použitelnější v užśích prostorách, prohlubních. Model od Beavercraft SK2 má vnitřní rádius (průměr) přibližně 3 cm a je vhodný pro výrobu lžic, kde je třeba pracovat na menším prostoru. je díky svému mírnému zakřivení vhodný na větší plochy, například na výrobu misky nebo velké kuksy. Práci s noži je dobré kombinovat. Je vhodné začínat s méně zaoblenými noži a postupně přejít k modelům s výraznějším zaoblením.

Konkrétní nože naleznete na tomto odkazu.

IMG_820

Řezbářská dláta

Dalším základním nářadím je dláto. Dláto se používá pro hrubé, ale i detailní opracování dřeva. S dlátem umíme pracovat dvěma způsoby, tlakem rukou, tedy vlastní silou nebo za využití řezbářského kladiva, kterým do dláta udeříme. Využití dláta se určuje podle tvaru dláta a profilu ostří. Téma řezbářských dlát je širší a proto jsme si připravili samostatný článek: Typy řezbářských dlát. 

Do kategorie řezbářská dláta přejděte tímto odkazem.

363_beavercraft-g1-10-straight-flat-chisel-10mm-rezbarske-dlato-05

Rezbarská rydla

Čtveřici uzavírají řezbářská rydla, která se používají pro detailní dřevořezbu, ale i linoryt. Mnoho lidí nezná a nevidí rozdíl mezi řezbářským rydlem a dlátem, ten spočívá v jednom rozdílu: po rydle neudíráme řezbářskym kladivem, využíváme pouze naši energii a to z důvodu konstrukce nástroje. Čepel je tenčí, určená na precizní řezy. Jako příklad z praxe poslouží předloha pro tisk, která musí být vyryta přesně, aby všechny výtisky byly použitelné. Nejprve začíná dlátem pro hrubší odstranění materiálu a poté přichází na řadu rydlo, kterým se dotáhnou detaily.

Přejděte na nabídku rydel.

rydlo na drevo 1

Sady řezbářských nožů

Řezbářské soupravy mohou kombinovat rozdílné nástroje, ale také rozšiřovat sbírku jednoho typu nástroje. Někdy je zapotřebí milimetr menší profil dláta pro dokončení projektu a právě proto jsou sady řezbářských nástrojů tak oblíbené. Umožňují experimentovat s různými technikami a styly, aniž byste museli svou práci přerušovat a shánět potřebný nástroj.

Můžete si vybrat základní řezbářské sady, rozšířené řezbářské sady ale také sady nářadí pro úplných začátečníků. V závislosti na vašich zkušenostech a potřeb umíte najít sadu i s jedním nástrojem až po komplexní sety s 20 nástroji. Chcete-li někoho obdarovat, ideální volbou je sada řezbářských nástrojů, která obsahuje dárkové balení. Celkově lze říci, že mít sadu zajistí flexibilitu a všestrannost při vytváření široké škály vzorů, textur a detailů.

Pro prohledávání sad řezbářských nástrojů a nůžek klikněte sem.

 14175_beavercraft-s09book-01

Pár slov na závěr

Poznání řezbářských nástrojů a jejich použití je pro každého řezbáře nezbytné. Každý nástroj má svůj vlastní účel a měl by se podle toho používat. Při vyřezávání do dřeva je také důležité myslet na dodržování bezpečnostních opatření. Dodržováním těchto tipů si můžete zajistit, že vaše řezbářské projekty budou úspěšné a příjemné. Takže když příště vezmete do ruky nářadí, ujistěte se, že víte, který typ nástroje je pro danou práci nejlepší! 

V článku Začínáme s řezbářstvím jsme se podívali na co myslet předtím než začneme vyřezávat a základny tipy pro řezbáře. 

BONUS: Bezpečnostní tipy pro řezbáře

Vyřezávání do dřeva je zábavná, ale někdy pokud se nedodržují určitá bezpečnostní opatření i nebezpečná činnost. Pár tipů, které je třeba mít na paměti při vyřezávání do dřeva:

- Vždy při práci s ostrým nářadím používat rukavice.

- Dobře osvětlený prostor bez nepořádku.

- Správný výběr nářadí.

- Čisté a ostré nástroje.

- Dělat si časté přestávky na protažení a uvolnění rukou a paží.