Typy výbrusu nožů

Vlastnosti čepelí nožů jsou dány několika parametry. Jedním z nejdůležitějších parametrů, kromě samotného materiálu, je geometrie čepele, tedy její tvar, tloušťka, šířka a druh výbrusu. Kromě různých druhů čepelí rozeznáváme i několik druhů výbrusů, přičemž každý má jiné využití. Také je třeba říci, že to je ve velké míře i věcí osobní preference jaký druh výbrusu použijeme, respektive jaký nůž a s jakým výbrusem si vybereme.

Výbrus nože

Co se týče samotných výbrusů, kolik autorů, tolik různých rozdělení, přičemž se zpravidla jedná o tytéž druhy výbrusů, pouze jim každý dává jiné jméno. V našem případě, si je rozdělíme na 6 základních výbrusů nožů - dutý, plochý, šavlový, skandinávský, konvexní a jednostranný. Pojďme si k jednotlivým něco říct.

vybrusy nozu

Dutý výbrus

Dutý výbrus nože

Druh výbrusu, při kterém má výbrus čepele konkávní tvar. Z tohoto důvodu se označuje jako dutý. Je zakončen fazetou. Tento druh výbrusu nože má velmi dobré řezné vlastnosti, jelikož samotné ostří je velmi tenké. Jeho nevýhodou je to, že se v případě velkých konkávních zakřivení může obtížněji brousit a také to, že čepel může být z důvodu své tloušťky mírně oslabená.

Dutý výbrus je výrobci nožů využíván méně často jako například plochý výbrus. Nejčastěji se s dutým výbrusem můžeme setkat například při loveckých nožích nebo břitvách.

Výhody dutého výbrusu:
✔️ velmi dobré řezné vlastnosti,
✔️ vyniká při krájení.

Nevýhody dutého výbrusu:
➖ nevhodný na těžší úkoly jako například sekání.

duty vybrus 2 (1)

 

Plochý výbrus

Plochý výbrus nože

Označován také jako plný plochý výbrus. Čepel je od hřbetu rovnoměrně zbroušená směrem k ostří a je zakončena fazetou. Plochý výbrus je jedním z nejuniverzálnějších výbrusů. Může být hrubý a pevný, nebo může být i extrémně tenký a ostrý. Většina plochých výbrusů se nachází někde mezi tím.

Velkou výhodou plochého výbrusu je, že se snadno brousí a zároveň má výborné řezné vlastnosti. Zároveň jsou nože s plochým výbrusem odolnější vůči hrubšímu zacházení jako nože s dutým výbrusem. Z praktických zkušeností je tento výbrus nejvhodnější na řezné práce, krájení, případně do kuchyně. Není vhodný pro hrubé zpracování dřeva jako je například batoning.

Plochý výbrus je nejčastěji používaný typ výbrusu na nožích. Používá se na EDC nože, na nože do přírody a bushcraftové nože, ale i na kuchyňské nože.

Výhody plochého výbrusu:
✔️ dobré řezné vlastnosti,
✔️ univerzální výbrus na různé činnosti,
✔️ zlatá střední cesta mezi dutým a šavlovým výbrusem

Nevýhody plochého výbrusu:
➖ ve srovnání s dutým výbrusem má slabší řezné vlastnosti,
➖ ve srovnání se šavlovým nebo konvexním výbrusem je méně vhodný na těžší práci, například se dřevem.

Plochý výbrus nôž

 

Šavlový výbrus

Šavlový výbrus nože

Druh plochého výbrusu. Na rozdíl od plného plochého výbrusu, výbrus nezačíná od hřbetu čepele ale přibližně od jejího středu. Tvarově se podobá skandinávský výbrus. Na rozdíl od skandinávského výbrusu však má šavlový výbrus fazetu. V zásadě se jedná o kompromis mezi plochým výbrusem a skandinávským výbrusem. Šavlový výbrus dává noži vysokou odolnost vůči poškození. Čím níže na čepeli výbrus začíná, tím má vyšší odolnost a slabší řezné vlastnosti (a naopak). Zejména v případě velmi hrubých čepelí jim dává lepší řezné vlastnosti i přes zachování značné tloušťky čepele.

Stejně jako plný plochý výbrus i Šavlový výbrus je výrobci často používán. Nejčastěji se použije na tábornických nožích, nožích určených k přežití v divočině nebo na taktických nožích. Zkrátka všude tam, kde převažuje požadavek na vysokou odolnost nože i na úkor slabších řezných vlastností.

Výhody šavlového výbrusu:
✔️ vysoká odolnost,
✔️ vhodný pro náročné úkoly.

Nevýhody šavlového výbrusu:
➖ slabší řezné vlastnosti.

sablovy vybrus 2 (2)

Skandinávský výbrus

Skandinávský výbrus nože

Tradiční druh výbrusu na skandinávských nožích. Čepel je ve většině své výšky v plné tloušťce a výbrus začíná obvykle ve spodní polovině za účelem vytvoření ostří. Skandinávský výbrus nemá fazetu a rovnoměrně se zužuje až k samotnému ostří. Nejznámějším výrobcem, který tento druh ostří aplikuje je švédský výrobce Morakniv.

Výhodou je velká pevnost čepele, lehké broušení a dobré vlastnosti při zpracování dřeva a vyřezávání. Mnozí zkušení zálesáci se domnívají, že skandinávský výbrus při tloušťce kolem 3 mm je jeden z nejvhodnějších pro tvorbu hoblin, takzvaných "feathers" a to je nepochybně jedním z důvodů takové velké popularity nožů Morakniv. V případě hrubých čepelí (4 mm a více) může být nevýhodou právě zhoršení řezných vlastností.

Výhody skandinávského výbrusu:
✔️ vynikající řezné vlastnosti,
✔️ výborný pro práci se dřevem,
✔️ jednoduchá technika broušení.

Nevýhody skandinávského výbrusu:
➖ při broušení je třeba zbrousit větší plochu než v případě výbrusů s fazetou.

skandinavsky vybrus 2 (1)

Konvexní výbrus

Konvexní výbrus nuz

Jak napovídá název, jde o vypouklé ostří, tedy opačný případ jako při dutém ostří. Idea tohoto výbrusu je ponechat co nejvíce materiálu za ostřím s tím, že zůstane zachována efektivní řezná vlastnost nože. Opět se jedná o kompromis mezi jednotlivými vlastnostmi, ovšem třeba říci, že tento druh výbrusu je velmi dobrý při hrubém zpracování dřeva. Z tohoto důvodu ho často můžeme najít právě na kvalitnějších sekerách nebo nožích, při kterých se počítá, že budou využívány na těžkou práci.

Přestože se jedná o výbrus s velmi dobrým kompromisem vlastností, jeho velkou nevýhodou jsou slabší řezné vlastnosti. Zároveň je pro začátečníky těžko brousitelný a na jeho broušení třeba mít určitou zručnost. 

Konvexní výbrus velmi často využívají nože Fällkniven.

Výhody konvexního výbrusu:
✔️ extrémní odolnost,
✔️ vhodný pro sekání a batoning.

Nevýhody konvexního výbrusu:
➖ slabší řezné vlastnosti,
➖ obtížnější technika broušení.

Konvexný výbrus nože

 

Jednostranný výbrus

Jednostranní výbrus nuz

Jednoduchý druh výbrusu z jedné strany, používá se poměrně zřídka. Nejčastější u japonských kuchyňských nožů, případně při řezbářských dlát.

Je třeba říci, že je důležité, která je Vaše dominantní ruka a na kterou stranu je výbrus dělán. Při jednostranně broušených kuchyňských nožích se tedy rozlišují nože pro praváky a pro leváky.

Výhody jednostranného výbrusu:
✔️ jednoduché broušení,  
✔️ dobré řezné vlastnosti (v závislosti na úhlu výbrusu).

Nevýhody konvexného výbrusu:
➖ řez není symetrický, na používání si třeba zvyknout.

 

Zoubkované nebo hladké ostří

K tématu výbrusů je vhodné říci i to, že ostří nože může být zoubkované nebo hladké, tedy bez zoubků. Zoubkovaná čepel má dvě obrovské výhody. Vzhledem k tomu, že zoubky nám vytvářejí větší plochu, mají lepší řezací schopnost a zároveň je netřeba tak často brousit. K tomuto se však vztahuje i velká nevýhoda, která z našeho pohledu převažuje výhody - zoubkovaná čepel se těžko brousí a v případě jejího poškození je častokrát téměř nemožné ji opravit do jejího původního tvaru. Z tohoto důvodu jsme většími fanoušky čepelí s hladkým ostřím.