TOP kuchyňské nože roku 2025

Kvalitní kuchyňský nůž by neměl chybět v žádné domácnosti. Vybrat ten správný však může dát zabrat. Abyste se v celé té spleti kuchyňských nožů uměli vyznat, klidně navštivte naši sekci Kuchyňské nože, kde je máme uspořádány podle využití. Pro usnadnění hledání jsme si pro vás připravili žebříček TOP 5 kuchyňských nožů roku 2025.

Kuchyňské nože 

Kuchyňský nůž KAI Seki Magoroku Kaname Kiritsuke 19,5 cm

Spojení ducha samurajských mečů s precizní prací japonských kovářů. Takto by se daly lehce popsat kiritsuke nože ze série Seki Magoroku Kaname. Čepele jsou z moderní oceli VG Xeos, která dosahuje tvrdosti 60 až 62 HRC a má vynikající vlastnosti jako vysoká odolnost vůči korozi i opotřebení. Navíc je chráněna dvěma dalšími pláty nerezavějící oceli pro ještě lepší výkon nože.

Kiritsuke má špičatou čepel a mírně zakřivené ostří. Je kombinací nožů yanagiba a usuba – tedy v pohodě zvládne rozdílné techniky krájení a sekání. Ať už potřebujete zpracovat maso, ryby nebo zeleninu, s kiritsuke Kaname to problém rozhodně nebude. Má oboustranný výbrus, takže práci s ním zvládnou i neprofesionální kuchaři.

Je to také vizuálně velmi působivý nůž. Kromě precizně zpracované čepele zaujme také rukojeť z tmavého dřeva pakka wood s přidanou vysoce kvalitní pryskyřicí. A má tradiční japonský osmiúhelníkový tvar, který neskutečně dobře sedí v ruce.

Pokud chcete mít ve své kuchyni kvalitní prémiový nůž, určitě tímto výběrem neuděláte krok vedle. V této sérii naleznete nože s délkami čepelí: 12 cm, 15 cm a 19,5 cm.

KAI Seki Magoroku Kaname 

Kuchyňský nůž Samura Kaiju Bolster Santoku

Samura Kaiju je mimořádně oblíbená série kuchyňských nožů. Je to zejména pro výborný poměr kvalita/cena. Letos přišla společnost Samura s malou novinkou, která rozhodně těmto nožům vizuálně přidala pár bodů navíc. Doplněný bolster však neplní jen estetickou funkci. Tato kovová záštita brání usazování nečistot na rukojeti a posiluje samotný nůž při používání, čímž se prodlužuje i jeho životnost. Samura tímto vylepšením udělala noži (jako i kuchařům, kteří jej budou využívat) rozhodně dobrou službu.

Z celé série dáváme do pozornosti santoku, který je oblíbený pro své víceúčelové využití. Ne nadarmo se mu říká nůž tří ctností. Takže pokud byste chtěli vyzkoušet nůž japonského typu a nevíte, kde přesně začít, santoku je ideální volba.

Samura kaiju bolster 

Wüsthof Classic Asian Utility univerzální kuchyňský nůž 12 cm

Japonské nože s úpravami pro evropskou kuchyni jsou v současnosti mimořádně oblíbené. Toto propojení nově využila i společnost Wüsthof a letos přinesla na trh asijský utility nůž, čímž doplnila svou úspěšnou sérii Classic.

Asian Utility je mimořádně lehký univerzální nůž se zakřivenou čepelí a rovnou hranou. V kuchyni se uplatní na všechny možné činnosti – krájení, sekání i loupání. S čepelí délky 12 cm je to v podstatě takový mini šéfkuchařský nůž.

Za nás: jednoduchý, lehký a nenáročný - dobrá volba do domácí kuchyně.

Wüsthof Clasic Asian Utility 

Kuchyňský nůž Tojiro DP VG10 Gyuto 18 cm kuchařský F-807

Série Tojiro DP je dalším příkladem vynikající kuchyňské globalizace – japonská preciznost přizpůsobená evropským potřebám. „DP-čka“ mají třívrstvé čepele: jádro z kvalitní japonské nerezové oceli VG10 je obloženo měkčí nerezovou ocelí. Nože mají oboustranný výbrus, který je přece jen oblíbenější v evropských kuchyních.

Ideálním začátkem do vaší nové série Tojiro DP nožů je kuchařský nůž v japonštině známý jako gyuto. Má širší čepel, proto se s ním maso, ryby a zelenina krájí rychle a velmi efektivně.

Tojiro DP je pravý Japonec přizpůsobený západnímu trhu. Je to spojení kvalitní oceli a odolné rukojeti, která se hodí do každé evropské kuchyně. Za nás ideální kompromis, pokud dáváte přednost tradičnímu „západňářskému“ stylu, ale potrpíte si na vynikající kvalitu a preciznost, kterou si Japonci tříbí už tisíciletí.

Tojiro DP 

Kuchyňský nůž Victorinox 5.2063.20 Fibrox Kuchařský 20 cm

Téměř každý švýcarský výrobek je synonymem pro kvalitu a spolehlivost (tedy, u nás je to 100 % produktů). Společnost Victorinox je sice známá díky svým multifunkčním nožíkům, ale věděli jste, že je odborníkem i v kuchyňském prostředí? Kuchyňské nože Victorinox byste rozhodně neměli objíždět, pokud si vybíráte nového pomocníka na vaření.

Fibrox je série, která se vyznačuje černými rukojeťmi z termoplastu. Jsou ergonomicky tvarované, neklouzavé a hygienicky bezpečné. Nože splňují požadavky směrnice (ES) 1935/2004 o materiálech a předmětech určených ke styku s potravinami, proto jsou vhodné i pro restaurace a hotely.

Série Fibrox má v portfoliu několik nožů. Dáváme do pozornosti jednoduchý kuchařský nůž s čepelí délky 20 cm. Čepel je širší a mírně zakřivená, čímž dokáže rychle a efektivně krájet zeleninu, bylinky a rozhodně i maso. Kuchařské nože, resp. nože šéfkuchařů, jsou alfou a omegou každé kuchyně, proto byste si do své domácnosti měli pořídit minimálně jeden.

Víme, že Fibroxy nejsou vizuálně zrovna nejpřitažlivější nože, jsou to však vynikající pracanti, kteří navíc neublíží vaší peněžence.

 Victorinox Fibrox

Vybíráte-li si nůž do své kuchyně, nebo ho chcete darovat někomu na Vánoce, doufáme, že vás náš žebříček TOP 5 kuchyňských nožů roku 2025 inspiroval. Pokud jste již vybrali svůj vysněný nůž a momentálně jej nemáme na skladě, dáváme do pozornosti funkci hlídací pes, který vás upozorní, když už nůž budeme mít skladem.