8 věcí, které byste měli vědět o údržbě nožů

Nezáleží na tom, jestli odpočívá v kapse nebo visí na opasku. Od každého nože se očekává, že pomůže při řezání, krájení, škrábání, plátkování, zařezávání a dalších drobných pracích. Má-li však být neustále fit a dobře vypadat, zapomínat byste neměli ani na jeho údržbu. Ne, řeč není o broušení, ale o rutině všedního dne. Na co byste neměli zapomínat?

blog_udržba 8 vecí_1

 1. Myjte pod tekoucí vodou

Smýt povlak mastnoty z jaterní paštiky, omýt kyselou a lepkavou šťávu jablíčka a vyhnat drobný prach a jehličí ze štěrbin – to nejlépe zvládnete v umyvadle pod tekoucí vodou. Namydlete si ruce, vezměte do nich nůž a potírejte všechny plochy, které žádají péči. Obyčejné pevné mýdlo je tím nejlepším saponátem, který si poradí se znečištěním a současně nezničí dřevo rukojeti.

Proud tekoucí vody zanese mýdlovou vodu hluboko do útrob, proud tekoucí vody vyžene nejdrobnější znečištění z tenoučkých štěrbin, ale také zpod planžety a z ložiska. Po mýdle nezůstává na čepeli žádná pachuť a pokud přijde na sušení, i to je jakési rychlejší. Vytřete nůž ručníkem, položíte jej na pár utratit na stůl a sám doschne k dokonalosti.

 blog_udržba 8 vecí_2

2. Dřevo žádá olej nebo vosk

Čím to je, že některé dřevěné rukojeti vydrží na věčnost a jiné praskají? Dřevo je přírodní materiál, který je neustále v pohybu. Pokud zabráníte jeho prosychání, svou kondičku si udrží na dlouhé časy. Hloubkové napouštění lněným olejem dává dřevu dlouhověkost, povrchové voskování zase pěkný, atraktivní vzhled.
Nebojte se namočit rukojeť nože do úzké sklenice se lněným olejem i na několik hodin. Postupně zateče do nejhlubších průduchů, kde se po vyschnutí změní na přírodní polymer. Ten dovoluje dřevu dýchat, avšak zpomaluje jeho pohyb – sesychání i bobtnání. S voskem je to jiné – vytváříte jím jen tenounkou vrstvičku na povrchu, aby zpomalila průchod par, zvýraznila kresbu a dodala dřevu lesk.

3. K čištění je nejlepší Zippo Fluid

Co mají společného pryskyřice, zatečený vosk a prášková rez, která se při práci dostala do útrob zavíracího nože nebo multinářadí? Musíte je dostat ven dříve, než napáchají trvalou škodu na kovových površích. Zapomeňte na univerzální mazivo WD-40, nesahejte po technickém benzínu, lihu ani ředidlech.

blog_udržba 8 vecí_3

Tím nejlepším pomocníkem pro čištění je Zippo Fluid. Přestože jde o palivo do zapalovačů, jeho čistící síla a jemnost jsou živou legendou. Možná jste o tom nikdy neslyšeli, ale také opraváři drahých objektivů a optiky spoléhají přímo na něj. Znečištění rozpustí a nic nepoškodí. Ani jemné povlaky na optických sklech.

4. Kapka oleje postačí

Moderním kapesním nožem svědčí bezúdržbová keramická ložiska. Tam, kde je ovšem několik čepů, oddělujících planžet, podložek, mosazných a bronzových kroužků, mazání pomůže zlehčit chod pohyblivých částí. Pokud pomýšlíte na kuchyňský olej, vepřové sádlo nebo mazivo ve spreji, není to cesta, kterou byste se měli vydat.
Otevřete šicí stroj, vytáhněte olejničku s mazáním a použijte jednu, jedinou kapku na každou pohyblivou část. Takový olej se nezkazí, nezatuhne a nevytvoří s prachem pastu, která by obrušovala pohyblivé dílce. Olej podobné kvality vám nabídnou i v hodinářství na staré stojanové hodiny, ale také v prodejně zámků - s obsahem lithia.

5. Skvrny z čepele smaže guma i ocelové rouno

Pokud jste fanouškem čepelí z nástrojových ocelí, určitě to znáte. Dříve či později se objeví drobné flíčky, které se ponášejí na ostře ohraničenou korozi. Na vině mohou být kyseliny ovoce a zeleniny, ale i drobná zrníčka oceli, pro kterou je koroze přirozená. Jak se jich zbavit?

blog_udržba 8 vecí_4

Vezměte tvrdou kancelářskou gumu a ve směru broušení nebo leštění čepele jí procházejte po celé ploše. S největší pravděpodobností objevující se defekt setřete. Pokud jsou stopy houževnatější, použijte místo pryže ocelové rouno v plné jemnosti „0000“. Nemusíte se bát, že za sebou zanechá škrábance. Spíše očekávejte jemný, přidaný lesk navíc.

6. Raději patinu než rez

Jiné je to s čepelemi s uhlíkových ocelí. Odkrojíte si jablíčko, zavřete nůž do sáčku a když se s ním za několik dní přiberete ke chlebu a slanině, červená rez zanechá na potravinách nepříjemnou pachuť. Všechno by bylo jinak, pokud byste ocel předem upravili pasivací. O co jde? Kus lesklé, bílé oceli záměrně změníte na matnou, šedou.
Od této chvíle se na ní už nikdy neobjeví stopy červené rzi. Namočte na hodinu vymytou čepel nože do kyseliny citrónové nebo kyseliny octové, kde přirozeně ztmavne. Otírejte do papírového kapesníku vnější část povlaku, nůž opláchněte pod vodou a je připraven sloužit. Se stejným talentem k nejjemnějšímu výbrusu, avšak bez náchylnosti k rezivění.

blog_udržba 8 vecí_5 

7. Držte šrouby na uzdě

Výrobci kapesních nožů v posledních letech výrazněji dbají na to, aby se šrouby neodkrucovaly. Neznamená to ovšem, že je tomu stejně i u vašeho nože. Pokud patří k těm, který je třeba čas od času dotáhnout, nastavit nebo doladit ho, nečekejte na chvíli než se některý ze šroubů ztratí a vy neseženete vhodnou náhradu.

Použijte kapku nejslabšího závitového lepidla z řady Loctite a dotáhněte šroub tak, jak jej svědčí nejvíce. Postačí pár desítek minut a lepidlo ji uzamkne na místě tak, že ji nepovolí ani intenzivní vibrace. Stále však bude v moci šroubováku, aby ji v případě potřeby povolil.

8. Nechoďte za jeho hranici

Každému noži svědčí, aby byl ostrý jako břitva. Myslí na to už výrobci, kteří je dodávají ve fit stavu do prodeje, a měli by na to myslet i prodejci u značek, které notoricky žádají jemné dobroušení před používáním. Od této chvíle je už všechno na vašich bedrech. Jak lze dosáhnout, aby byl nůž dokonale ostrý při každodenním používání i po dobu dvou či tří let?

blog_udržba 8 vecí_6

Nikdy jej nesmíte otupit natolik, abyste jej museli brousit. Znamená to, že pokud ztratí byť jen trošku své řezivosti, měli byste ho obtáhnout ocílkou nebo na kůži s troškou brusné pasty. Aniž byste zasáhli do výbrusu a jeho geometrie, břit ostří bude opět fit. Ostrý jako v den koupě. Držte se tohoto přístupu a můžete si být jisti, že dnešní, houževnaté oceli vydrží ostré bez broušení dlouhá léta.